← НАЗАД НА БОЗА

ВИСТИНА Е? Првата љубов заборав нема?

ВИСТИНА Е? Првата љубов заборав нема?
166 Читања

Експертите ја споредуваат со зависност.

Првата љубов има многу врска со зависноста. Не постои можност да се спореди со останатите, па затоа првата голема љубовна врска е реализација на некој копнеж.

Колку и да имате љубови во животот, првата ќе остане незаборавена. Ова беше потврдено и од германските психолози, кои врз основа на истражувањето наречено – Личноста и социјалните врски во времето на млада адолесценција- заклучија дека таа делува на личноста на човекот како катализатор. Посебна е и поинаква.

– Првата љубов има многу врска со зависноста – објаснува семејниот психолог д-р Волфганг Хантел-Квитман.

– Не постои можност да се спореди со другите, па затоа првата голема љубовна врска е реализација на некој копнеж.

Тој вели дека личност што бара копнеж и идеал ќе ја памети првата љубов долго време и ќе се навраќа на неа.

– Оној што гледа пореално на работите, ќе се сеќава на неа како на само едно убаво искуство од детството – додава д-р Хантел-Квитман.

– Ако таа длабоко е вградена во меморијата и емоциите, можно е секогаш да ја бараме. Поради тоа, може да стане фантом на подоцнежните врски.

Експертите веруваат дека посебност ѝ дава нејзината единственост, бидејќи сè што доаѓа по неа веќе не е прва љубов, туку втора, трета.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk