Free zone

Зависност од купување – ментална болест

Според неодамнешната студија на Медицинското училиште во Хановер, зависноста од шопинг, исто така позната како ониоманија, треба да биде прогласена за ментална болест.

Зависноста од шопингот, исто така позната како ониоманија, според една неодамнешна студија во Медицинското училиште во Хановер, треба да биде прогласена за ментална болест.

Имено, истражувањата покажаа дека седум проценти од возрасните покажуваат некакви компулсивни проблеми повразно со шопингот, а во последните две децении во Америка и Европа тој број расте.

Оние кои се зависни од шопингот често укажуваат инстинкт за потрошувачка или анксиозност што може да се ублажи само со купување. Таквите луѓе исто така го користат шопингот како бегство од негативни емоции.

Напиши коментар