Free zone

Зошто се „чука на дрво“ за среќа?

Во многу култури, вообичаено е празноверието луѓето да чукаат на дрво за да ја привлечат среќата или да ја одбијат несреќата. Меѓутоа, додека терминот “чука на дрво” е познат уште од 19. век, се чини дека не постои универзален одговор за тоа од каде потекнува.

Едно од најчестите објаснувања за овој феномен е обичајот од древните пагански култури, како што се Келтите, кои верувале дека духовите и боговите живеат во дрвјата.

Чукањето на стеблото се верува дека се практикувало со цел да се поттикне доброто расположение и да се побара заштита на натприродните суштества.

Исто така, се сметало за начин да се покаже благодарноста за среќата што ја имал човекот.

Друга теорија е дека луѓето чукаатво дрво за да ги избегнат лошите духови или да ги спречат да слушаат кога тие се фалат за својата среќа, со што се спречувал пресвртот на нивната среќа во несреќа.

Во меѓувреме, христијаните често ја поврзуваат оваа пракса со дрвото од крстот од распнувањето на Христос.

Во минатото, пагански народи верувале дека духовите живеат во дрвјата, а дека со чукањето на дрвото луѓето можат да побараат помош од добрите духови или дека со овој гест ќе ги избркаат лошите духови.

Некои историчари и истражувачи веруваат дека тропањето на дрво е неодамнешен феномен.

Напиши коментар