← НАЗАД НА БОЗА

Апликација која им овозможува на мажите да ги следат своите сопруги го шокираше светот

Апликација која им овозможува на мажите да ги следат своите сопруги го шокираше светот
72 Читања

Во Саудиска Арабија, се појави апликација која им овозможува на мажите да ги следат нивните брачни партнерки и ќерки.

Google и Apple добија многу негативни коментари од активистите за човекови права, бидејќи дозволија оваа апликација да се најде во нивната понуда.

Апликацијата е именувана Absher и е направена од Националниот информативен центар, што всушност е проект на Министерството за внатрешни работи.

Правата на жените во Саудиска Арабија се прилично ограничени. На пример, на жената и е потребна дозвола од таткото или мажот да ја напушти земјата.

– Оваа апликација е навредлива и понижувачка. Ужасно е што им овозможува на мажите да го следат секој чекор од своите жени – рече Ротна Бегум од Центарот за човекови права.

Од Google и Apple беше побарано да го повлечат Absher, бидејќи оваа апликација може да испрати порака за реалното време секогаш кога жената ќе излезе од земјата.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk