After Midnight

Дали емоционалните кавги се здрави за врската?

Кавгата во врска не мора да биде знак дека таа е во криза. Психолозите тврдат дека конфликтот во одредени ситуации е сосема здрав и покажува дека емоционалните партнери се грижат за врската.

Всушност, кога имате продуктивна кавга, по која што секој ги согледува своите грешки и почнуваат да работат на себе, вие и вашиот партнер ќе станете поинтимни и ќе имате поголема доверба еден во друг.

Има само неколку ситуации во кои кавгата не е навистина здрава:

Неаргументирана кавга

Заеднички критики без причина и жестоките замерки на сметката на партнерот никогаш не се добри за вашата врска, ако немате аргументи на кои би сте се повикале.

Ако на еден од вас двајца едноставно не му е денот, доволно е да му кажете на вашиот партнер за да обрне внимание на однесувањето на време и на тој начин да спречите можна, бурна кавга.

Конфликт поради ситуации што се случиле во минатото

Здравиот конфликт се фокусира на тековните проблеми, додека за проблемите што ги оставивте во минатото нема место. Истото важи и за кавги за работи кои постојано се повторуваат.

Кавгите кои ве фрустрираат дефинитивно не се здрави и укажуваат на тоа дека имате одреден проблем во врската.

На почетокот на врската

Ако сте на самиот почеток, додека сте уште многу заљубени, често се расправате, тоа не е добар знак. Сепак, ова не значи дека вашата врска нема иднина, се што ви треба е сериозен, зрел разговор во кој ќе ги искажете вашите очекувања.

Ако постојат расправии кои не се добри за вашата врска, но сепак се конструктивни, и забележувате дека тие се добар начин да се реши проблемот, немате причина да се грижите.

Впрочем, помирувањето по кавгата е најубаво!

Напиши коментар