After Midnight

Еве начини на кои се менува сексуалниот живот на жените во зависност од декадата

Сексот е еден од клучните аспекти на врската и додека се менуваме како личност, нашиот сексуален живот исто така драстично варира со текот на годините. Што да очекувате од сексот во триесеттите, дваесеттите и четириесеттите и кога наводно е најдобро?

 

Што да очекувате во дваесеттите години?

Во периодот на доцниот пубертет до доцните дваесетти години, повеќето жени се плодни отколку во годините што следуваат. Овој факт нè прави повнимателни за тоа дали и кога сакаме да спиеме со некого, не сме толку опуштени и тоа честопати нè спречува да бараме сексуални инспирации.

Покрај тоа, експертите веруваат дека женското либидо расте, додека плодноста се спушта кон крајот на 20-тите години.

Но, во дваесеттите години, постои напнатост и желба за нови врски и учење за сексуалниот живот. Меѓутоа, повеќето жени во дваесеттите години користат заштита. Оние кои избираат хормонална контрацепција може да имаат помала желба за секс.

„Не сите жени имаат ефект, но понискиот тестостерон може да доведе до сувост на вагината и пониско либидо“, откри гинекологот Ланд.

 

Што да очекувате во триесеттите години?

Триесеттите години се години кога повеќето жени одлучуваат да имаат бебе. Тоа е поради можната бременост хормоналните промени да предизвикаат недостаток на желба за секс. Покрај тоа, треба да се земе предвид заморот што доаѓа со новороденче.

Вагината се менува со породувањето. Мускулите на карлицата стануваат малку послаби поради породувањето, така што жените повеќе не се толку тесни како порано. Падот на желбата за секс може да биде застрашувачки и за жените и за нивните партнери. Клучно е да се зборува искрено со вашиот партнер и да ги искажете своите желби. Ова ќе го зајакне вашиот интимен живот без фрустрација.

Сепак, тоа во никој случај не значи дека сексот во триесеттите години мора да биде лош. На оваа возраст, жените веќе знаат што сакаат и не се срамат да го бараат тоа во спалната соба.

Ако некое време сте биле со истиот партнер, во целост ќе развивате доверба во кревет во овие години и ќе знаете што двајцата преферирате.

Што да очекувате во четириесеттите години?

Хормоналните промени можат да бидат многу силни во оваа декада бидејќи жените влегуваат во период пред менопауза. Ова важи за пет до 10 години пред самата менопауза. женските јајници произведуваат помалку од хормонот естроген.

Ваквите големи промени можат да влијаат на вашата желба за секс, но и колку е добар вашиот пол. „Падот на естрогенот може да го направи вагиналното ткиво помалку подмачкано и сексот може да стане болен“, вели гинекологот Топфил.

Со сето ова, може да ве изненади зошто жените велат дека сексот во 40-тите години е најдобриот. Голем број фактори го поддржуваат ова.

Децата се постари и самостојни, кариерите се веќе стабилни, и што е најважно – знаете како функционира вашето тело, што ви годи, а што не.

Товарот на контрацепција и „стравот“ од бременоста исто така исчезнува во овие години.

Напиши коментар