After Midnight

Истражувањето откри: Дали емотивната врска влијае врз вашиот бизнис напредок?

Тензијата и стресот што ги носите дома од работа можат да влијаат на квалитетот на вашиот емотивен живот.

Но, многу жени и мажи, амбициозни и желни да успеат, честопати се прашуваат: Дали емоционалните односи влијаат врз нашата прогресија во кариерата?

Петгодишната студија го најде одговорот на ова прашање. Ова психолошко и социолошко истражување покажа дека изборот на емоционален партнер влијае на нашиот однос кон работата со која се занимаваме.

Имено, ако имаме совесен партнер, кој  уредно ја завршува својата работа и покажува амбиција да стане уште поуспешен, ќе бидеме мотивирани од неговото однесување и ќе вложиме максимални напори за да ја извршуваме нашата работа најдобро што можеме.

Истото истражување тврди дека таквите парови имаат многу повеќе простор за напредување во кариерата, затоа што меѓусебно си обезбедуваат постојана поддршка.

За време на истражувањето, психолозите го следеа деловниот напредок на повеќе од 4500 сопружници. Со бизнис напредокот, психолозите обрнаа внимание на тоа како паровите го поминуваат слободното време, ги делат домашните работи и колку воопшто се задоволни со нивниот брак.

Резултатите покажаа дека луѓето кои, покрај себе, имале совесен и организиран партнер, напредувале неспоредливо повеќе од оние кои имале незаинтересиран партнер з бизнис. Совесните партнери беа безбедно пристаниште и засолниште за нивните емотивни партнери, па браковите на овие испитаници беа посреќни од помалку амбициозните и работно успешни парови.

Резултатите од ова истражување подеднакво се применуваат и на двата пола, па не е важно дали жената или мажот се поактивно бизнис-амбициозни, но важно е поуспешниот партнер да ја мотивира другата личност на вистински начин.

Напиши коментар