Free zone

Судот го промени името на детето

На брачниот пар од градот Briv la Gajar во југозападниот дел, францускиот суд не му дозволи да го именуваат синот “Grizman Mbape” од презимињата на двајца фудбалери од таа земја.

Агенцијата Франс прес вели дека судијата ги укинал првите две имиња на детето скоро пет месеци по раѓањето.

Родителите потоа одлучија да му го дадат името Deni Noe.

Семејствата во Франција сега можат да ги изберат имињата на нивните деца, што не можеа да го направат до 1993 година, кога имаше листа на „одобрени имиња“.

Меѓутоа, локалните власти може да продолжат да ги пријавуваат родителите во обвинителството ако утврдат дека изборот на име би можел „да му наштети на детето“.

Еден локален претставник верувал дека името “Grizman Mbape”, кое е добиено од презимињата на фудбалерите  Antoana Grizmana и Kilijana Mbapea, „не е во интерес на детето“ и му го предаде случајот на обвинителството.

Напиши коментар