← НАЗАД НА БОЗА

Во Помпеја беше пронајдена вредна фреска од Нарцис

Во Помпеја беше пронајдена вредна фреска од Нарцис
87 Читања

Италијанските археолози во Помпеја ја пронајдоа фреската од Нарцис во истата куќа, каде што пред неколку месеци откриле неколку уметнички дела.

Алфонсина Русо, лидерот на археолошкиот тим во Помпеја, рече дека поради последното откритие, таа ќе мора да го смени планот за копање, бидејќи таа и колегите сакаат да дознаат дали има слични фрески таму, објави ББС.

Таа вели дека ја нашле „елегантната и сензуална“ фреска во урнатините на една богата куќа што наскоро би можела да биде отворена за јавноста.

Нејзиниот покрив бил срушен, но археолозите успеале да пронајдат и да ги компонираат сите делови од фреската што го прикажува Нарцис, објави Хина.

Античкиот римски град Помпеја бил уништен 79. година од новата ера во ерупција на вулканот Везув.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk