Hi-Tech

3Д печатење храна – нови можности за иновации во храната и исхраната

На едно предавање, научник од најголемата хрватска компанија за храна Подравка претставува нови технологии на тродимензионално печатење храна кое Подравка ги применува во развојот на иновативни производи.

Нивната цел е да се прилагоди производството, а 3Д печатењето храна презентираше можност за персонализирана исхрана за млади и возрасни кои страдаат од разни здравствени проблеми. Дали е тоа одговор на климатските промени, традиционалното производство на месо, млеко и јајца или зголемувањето на бројот на луѓе во земјата и експлоатацијата на некои нови ресурси е едно од најголемите прашања на денешницата.

Подравка – иноватор во храната што значи иднина
Подравка е една од водечките компании во Југоисточна, Источна и Централна Европа, чии производи сега се продаваат во 50 земји на сите континенти. Таа е единствената хрватска компанија што е толку присутна на светскиот пазар, а во прилог на нивниот квалитет зборува и фактот дека неколку производи на Подравка се постојано присутни на пазарот веќе неколку децении. Покрај тоа, побарувачката за производите расте секоја година. Подравка посочува дека нивниот рецепт за успех е едноставен – тој се заснова на постојани истражувања и инвестиции во современи технологии, а деловната филозофија што тие му ја прикажаа на потрошувачот е сумирана во слоганот „Секогаш со срце“. Тоа ги претставува основните вредности на компанијата и успехот на пазарот – идеи што го движат срцето, бидејќи срцето одржува се друго, доверба, страст и извонредност, па затоа не е изненадувачки што прехранбените производи на Подравка опстојуваат на светскиот пазар. Постојаните инвестиции во производствените процеси со строга контрола на квалитетот се одвиваат под надзор на Јасмина Раниловиќ, експерт.

Најсовремената технологија гарантира квалитет
Брендовите на Подравка, како што се „Вегета“, „Лино“, „Долчела“, „Ева“, „Фант“, се гаранција за квалитетот, а Јасмина Раниловиќ со своето богато искуство и знаење ќе може да им каже на посетителите на самитот што се крие зад успехот на производите што обележаа стотици илјади навики на јадење кај луѓето. Директорката на секторот за истражување и развој на Подравка, Јасмина Раниловиќ, по професија е инженер за храна, а има и докторат од областа на исхраната. Пред повеќе од 10 години, таа ја започна својата академска работа како надворешен соработник на Факултетот за технологија на храна и биотехнологија на Универзитетот во Загреб, во студијата за исхрана, каде што во 2016 година беше избрана за соработник за истражување. Нејзините интереси се насочени кон истражување и иновации во областа на примена на нови технологии во производството на храна, одржлив развој и однесување на потрошувачите. Денес, Подравка произведува низа кулинарски адитиви, месо и слатки препарати без адитиви, глутен, згуснувачи, сето тоа благодарение на најсовремените технологии што Јасмина Раниловиќ и нејзиниот тим ги развиваат во седиштето на компанијата во Копривница.

Напиши коментар