After Midnight

5 факти за сексот што можеби не сте ги знаеле

Сексот е следен од многу митови, но за среќа постојат доволно истражувања кои многу успешно ги побиваат повеќето од нив, па да ги видиме петте најинтересни.

  • Бисексуалноста е траен избор – не само една од фазите во развојот на сексуалноста на една личност, според резултатите на истражувањето на Универзитетот во Јута.
  • Луѓето во побогатите земји повеќе ги ценат послабите тела – а во посиромашните тоа е обратно. Тешко е да се потцени влијанието на медиумите кои се значително посилни во развиените земји и ги наметнува нивните стандарди, па затоа не може да се каже дека земјата и културата имаат големо влијание врз идеалот за убавина.
  • Што доаѓа попрво, желбата или возбудата – се покажа дека нашето тело реагира на сексуалните сцени пред нашите мозоци да изреагираат на нив, така што прво се возбудуваме, а дури потоа не обзема желбата за секс, иако сите би ставиле рака во оган дека е обратно.
  • Кој е повеќе возбуден, мажите или жените – сите веднаш би кажале мажите, но компаративната анализа од десетина истражувања на оваа тема покажа дека е мит кој нема врска со реалноста – двата пола се подеднакво возбудени, а културата и опкружувањето одредуваат колку таа возбуда јавно се покажува.
  • Запазувањето на потенцијалните сексуални партнери – мажите и жените покажаа различен начин на гледање на фотографиите од луѓе од спротивниот пол. Мажите го проучуваа лицето многу повеќе од жените, на кои во прв план им било телото, а двата пола накратко ги погледнаа гениталиите.

Напиши коментар