Free zone

5 начини за подобрување на вашето расположение за време на пандемијата

Како да се подобри расположението за време на пандемијата? Да бидеме реални: да останеме позитивни може да биде тешко дури и во најдобро време – и сега кога сме во пандемија, држењето живописен (или искрено, дури и мирен) став може да изгледа скоро невозможно.

1. Запрашајте се што ве радувало пред да започне вирусот, а потоа направете повеќе од тоа
Навистина станува предизвик да се сетиме на времето пред да започне сето ова лудило, но може да биде корисно да размислите за вашата вообичаена рутина, пред пандемија и да се запрашате што ви донело радост. Ова, се разбира, ќе изгледа различно за секого: Може да вклучува трошење време со членовите на семејството, добар тренинг или поврзување со вашата духовност (за мене, тоа трае).

2. Потсетете се на сè за што треба да бидете благодарни
Лошите вести се насекаде сега, и ако воопшто поминете време на интернет, веројатно ќе се соочите со многу застрашувачки извештаи. Но, намерно можете да се обидете да ја балансирате скалата на позитивни и негативни вести во вашиот живот.
Поради ова, д-р О’Нил ја препорачува апликација наречена Три добри работи. Апликацијата, вели таа, ќе ве потсети да забележите три работи за кои сте благодарни секој ден.

3. Уживајте – веднаш штом ќе станете
Заглавување во карантин исто така може да предизвика чувство на повторување. Еден добар начин да се спротивставите на ова е да бидете задоволни кога се вклучувате во вашата утринска рутина.

Д-р О’Нил препорачува да пробате нешто што не би го направиле нормално, како на пример нов рецепт за појадок или крем за кафе, на пример, или спа во туш наместо вообичаен туш од 15 минути, затоа започнете го денот позитивно. Можете исто така да изберете да се разбудите повнимателно со тоа што ќе го започнете денот со утринско медитирање.

4. Претворете ја енергијата во ваша креативна предност
Ангажирањето во нешто креативно може навистина да ви помогне во текот на ова проблематично време затоа што ве обзема, особено ако изберете креативна вежба која ве тера да научите нова вештина.

5. Закажете време за грижа (затоа што ионака ќе го направите)
Ова може да ви изгледа контрапродуктивно, но кога се прави правилно, тоа всушност може да ви помогне да се грижите помалку. Времето за закажување на грижата е практика заснована врз докази што ја користат некои пациенти со анксиозност, вели д-р О’Нил.

Изберете 20 минути време за да си дозволите да се грижите. Бидете што е можно подетални – дури и за планирањето на кое столче ќе седите и што ќе работите во тој период. Користете го времето за да се грижите за сè што ве вознемирува, но поставете го тајмерот за да знаете дека престанувате кога ќе заврши времето за загриженост.

Напиши коментар