Free zone

Четири beauty ритуали на Фрида Кало

И покрај фактот дека Фрида Кало не била сигурна во нејзините одлики, одбивала да ги сокрие со шминка. Современиците не ја сметаа мексиканската уметница Фрида Кало за убава, но нејзиниот уникатен изглед и личност и денес ги инспирираат уметниците.

Играње со андроген стил

На своите слики, Фрида честопати претерувала со челото и брковите, истакнувајќи ја двојноста на мажот и жената. Андрогената појава ја привлекувала, иако не била задоволна од тоа. Таа изјавила дека е незадоволна што има доста изразени машки црти: „Ми се допаѓаат веѓите и очите на лицето. Не ми се допаѓа сè останато. Имам дури и мустаќи“.

Црвената боја како симбол на здравјето

Критичарите внимателно ги анализирале сликите на Фрида и откриле врска помеѓу сопственото здравје и употребата на црвената боја. Кога се преселила во Сан Франциско, на автопортретите користела сјајно руменило и црвен кармин. Во најлошите периоди од нејзиниот живот, кога болките во грбот и биле неподносливи, таа била претставена како бледа, сива и безбојна. Самата таа изјавила дека црвената боја значи еротизам и протест за неа. Фрида многу сакала кармин и секогаш оставала отпечаток од усните на љубовни писма и фотографии што му ги испраќала на својот сакан.

Молив кој ги нагласува веѓите

По смртта на Фрида во 1954 година, нејзиниот сопруг Диего Ривера ги затворил бањата и спалната соба со цел да го зачува нејзиниот идентитет што е можно подолго. Години подоцна, по неговата смрт, историчарите на уметност ги обновиле сите средства што ги користела. Таа претпочитала Ревлон: нанесувала дебел слој пудра, а потоа ориз во прав. За своите нокти избирала нијанси „Оrchids to You“ или „Raven Red“ а, и се допаѓала и нијансата на рози „Everything Rosy“. Таа одбивала да ги отстрани мустаќите над усните, а ги истакнала и веѓите со посебен молив и црн пигмент кој го стимулира растот на косата.

Првиот трендсетер

Фрида била целосно несигурна во својата насмевка поради искривените заби кои биле скапани поради нејзината љубов кон ракијата и слатките. Но, наместо да ги крие, таа се пофалила со својата уникатност. Таа создала два комплети протези, едната направена од злато, а другата направена од дијаманти. И двете се изгубени, но остануваат живописен пример за тоа како секоја несовршеност може да се претвори во достоинство.

Напиши коментар