After Midnight

Дали ти и твоето момче сте телепатски поврзани?

После романтична и прекрасна врска, Сузи се омажи за Џон. Изгледаа како да се на иста бранова должина, таа чуствуваше длабока поврзаност кога го погледна во очи. Меѓутоа, кога тие започнаа да живеат заедно, тој не ги исполни нејзините очекувања. Сузи мораше да му каже што сака, а што не. Мислеше дека тој може да го знае тоа интуитивно. “Ако тој е навистина мојата вистинска љубов, треба целосно да ја познава мојата душа. Не би морала ништо да му кажувам”, сметаше Сузи.

Навистина, кога луѓето се крајно блиски и поврзани, тие честопати можат да ја предвидат и толкуваат реакцијата што ја очекува нивниот партнер. Сепак, не можеме да очекуваме дека другите луѓе ќе ни го читаат умот.

Во реалноста, длабоката љубов не мора да значи исклучителна телепатска врска. Никој не може целосно да влезе во умот на другата личност, ниту целосно да знае како тие моментално се чувствуваат, без разлика колку се блиски. Без оглед на интензитетот на љубов и интимност, ние често не можеме да реагираме на начинот на кој очекува нашиот партнер, бидејќи луѓето имаат сложени модели на однесување.

Можно е да повторите одредени рефлекси, движења, искуства, грешки, примери и идентични мисли, но тоа не треба да значи дека треба да очекуваме од партнерот да ги предвиди сите наши следни потези или желби.

Очекувањето дека вистинската љубов оди рака под рака со телепатијата може негативно да влијае на љубовната врска, најчесто во форма на тестирање на партнерот.

На пример, „Ако Том навистина ме сака“, тврди Ејми, „тој ќе инсистира да ме однесе кај тетка Бети кога ќе се врати дома од своето патување“. Според набљудувањето на Ејми, ако Том не го „помине“ тестот, тој „докажува“ дека не ја сака. Би било многу подобро, се разбира, и за Ејми и за Том, ако Ами едноставно ја изрази својата желба на директен начин: „Дали ќе ми направиш услуга и ќе ме однесеш кај тетка Бети кога ќе се вратиш од патувањето?!“

Кога Јоан го праша нејзиниот сопруг Франк дали сака да ги покани пријателите на вечера, тој рече: „Не сум расположен за друштво вечерва“. Подоцна, кога дозна дека Јоан му верува на зборот и дека навистина не организирала социјални собири, тој и рече: „Ако навистина се грижиш за мене, ќе сфатиш дека го изразувам моето привремено лошо расположение“.

Богатите, исполнети врски се засноваат на јасна и отворена комуникација. Искрено изразување на нашите желби, сакања и не сакања е начинот на кој ги негуваме и развиваме нашите интимни врски. Ние ги учиме другите како да работат во однос на нас и како сакаме да се однесуваат кон нас. Сето ова се постигнува преку ефективна комуникација, а не преку тестови или игри со интуиција.

Едноставно кажано, кажете што мислите и размислете што зборувате и не очекувајте некој да ви го чита умот. Изразете ги вашите желби отворено и јасно. Личноста која ве сака и која ја сакате, не заслужува ништо помалку од вас.

Напиши коментар