Free zone

Добро е да се знае: Еве што да направите доколку се разбудите во текот на ноќта и не можете повторно да заспиете

Понекогаш се будите навечер, без посебна причина и нема начин како повторно да заспиете? Докторот Роберт Раунтри вели дека без оглед на тоа колку е часот, треба да останете будни. Тој детално објасни зошто е многу полошо да се терате себе повторно да заспиете отколку да станете, дури и ако е 3, 4 часот наутро.

Оваа ситуација особено им се случува на луѓето кои се под стрес – тие размислуваат за недовршениот бизнис, одговорностите, проблемите. “Ако се разбудите и размислите за сите работи што не сте ги направиле тој ден, тоа е знак дека сте легнале со многу необработени информации. Останување во кревет, затворање на очите и опседнување со прашањето зошто не можете да спиете нема да ги замолчи тие мисли. Наместо тоа, „умот треба да го одвратите“, тврди Раунтри.

Лекарот тврди дека ако сте поминале 30 минути лежење во темница и не сте заспале – едноставно треба да станете. “Тоа е секогаш подобра опција отколку да се присилите да спиете. Вие сте нервозни и само уште повеќе се будите. Наместо тоа, вклучете светло, прочитајте книга или гледајте релаксирачка содржина на ТВ. Секоја активност што не предизвикува стрес и адреналин, ќе ви се најде. Единственото нешто што не треба да го правите е да пишувате на вашиот мобилен телефон. Социјалните мрежи, пораките и вестите само ќе го подигнат нивото на стрес “.

Оваа изјава не значи дека треба целосно да се откажете од сонот во таквите ноќи, но треба да станете и да направите нешто што ќе ве смири, опушти и на крајот ќе ви помогне да заспиете. Можете исто така да се бањате со масло од лаванда, да слушате нежна, смирувачка музика, пробајте и вежби за дишење…

Напиши коментар