Free zone

Еве како да го победите срамот!

Како да престанете да се вцрвенувате пред други луѓе?
Колку пати се случило штом треба да кажете нешто пред поголема група луѓе, едноставно да се збуните и да поцрвените? Милион пати? Вие не сте единствените! Се прашувате зошто се случи ова, а ние носиме одговори и совети како да престанете да црвенеете секој пат кога имате настап пред публика.
Веројатно сте забележале дека секогаш поцрвенувате во ситуации што ви се непријатни или кога се срамите. И штом започнете да вцрвенувате, започнува еден маѓепсан круг: кога другите ќе забележат што ви се случува, станувате уште посвесни дека се чувствувате непријатно, па уште повеќе поцрвенувате и не знаете како да го запрете тој наплив на ужас.
Црвенилото е предизвикано од крвните садови на кожата на лицето кои се шират под стрес, па затоа повеќе крв се приближува до површината на кожата.
Најчестите причини што доведуваат до црвенило на лицето се од психолошка природа: вознемиреност, страв дека некој ќе ни суди, стрес и недостаток на самодоверба.
Црвенилото исчезнува кога ќе ја зацврстите вашата самодоверба и кога конечно ќе се сакате себеси токму како што сте, вашите ставови, мислења, изгледот, одлуките и сè што ве прави уникатни.
За да имате поголема самодоверба, и сè помалку да руменило на лицето, важно е да имате позитивен став, да бидете трпеливи и да разберете дека сето ова всушност е вежба.

Позитивен став
Не бидете премногу строги кон себе кога „зборувате“ со себе, бидете позитивни, не бидете горди, но фалете се за целото добро што сте го направиле и бидете самоодржливи за сè што не сте направиле многу добро.

Бидете стрпливи
Не очекувајте драматични промени преку ноќ затоа што навистина ќе бидете разочарани. Самодовербата се гради со месеци, па дури и со години. Но, важно е да не се предаваш, туку да бидеш упорен и на крајот ќе бидеш тој што ќе излезе како победник!

Вежбање
Запомнете како беше кога започнавте да возите велосипед или ролерки: првите возења беа несмасни, бевте ужасно исплашени и паѓавте на секој час, а денес веројатно можете да возите без раце и да изведувате разни трикови. Исто е и со самодовербата, затоа вежбајте и верувајте во себе!

Напиши коментар