Free zone

ГОЛЕМА САБОТА – ТРАДИЦИЈА И ВЕРУВАЊА: Што е најважното нешто што треба да се направи на денот пред Велигден

Како да се однесуваме на Голема сабота?

Вревата е забранета на овој ден, забава, уживање и слушање музика.

Препорачливо е да се воздржите од пцуење.

Црквата не препорачува интимни контакти, дури и меѓу сопружниците.

Малку црвено вино е дозволено за оние кои постеле строго на Голем петок.

Не се препорачува вршење домашна работа или градинарство.

Не е дозволено да се работи рачна работа, да се занимавате со лов и риболов и колење добиток или живина.

Гробовите може да бидат посетени за чистење.

Постот и понатаму е задолжителен. Верниците пијат вода, а оброкот се состои од леб, овошје и зеленчук.

На Голема сабота е важно да побарате прошка и да простите.

Најважно е да ја поминеме Големата сабота (како и целиот пост кој е веќе зад нас) во корист на нашата душа.

Многу е важно да се почувствува низ што поминал Спасителот поради луѓето и радоста на воскресението ќе дојде и ќе ја замени тагата.

Напиши коментар