Free zone

И долниот веш има рок на траење: Редовното перење не е трајно решение!

Сигурно сте свесни колку е важно редовно да ја менувате и перете долната облека, но кога е време конечно да се збогувате со неа?

Според зборовите на специјалистот за интимно здравје, д-р Ширин Лакани, една година е оптималиот временски период.

Лакани вели дека ако не го сторит тоа, ризикувате потенцијален развој на бактерии, без оглед на редовното перење. Истражувањата покажаа дека чистата долна облека може да содржи над 10.000 бактерии на неа.

„Вашата долна облека е во постојан контакт со вашата кожа и што е уште поважно, со вашата интимна област. Таму има многу мртва кожа и голема е веројатноста за развој на многу бактерии, кои понекогаш не можат да се отстранат толку лесно “, вели оваа докторка.

Таа тврди дека дури и перењето во машината не е секогаш ефикасно. „Постојат студии кои покажуваат дека дури и перењето во машина, под висока температура, не ги убива бактериите, а некои дури, како што е ешерихија коли, сè уште можат да останат на ткаенината“, тврди таа.

Сепак, иако временското ограничување е околу една година, ако некое лице тренира или користи специјална долна облека за тренинг, рокот на траење е многу помал. „Таквата долна облека треба да се менува на секои шест месеци“, заклучува докторката.

Напиши коментар