Hi-Tech

Instagram нема повеќе да ги предупредува корисници за Screenshots


Подгответе се да продолжите со снимање слики од екранот на вашите омилени приказни во мир, корисници на Инстаграм. Апликацијата за социјални медиуми, наводно, престанала да ги предупредува корисниците кога земате скринграф од нивните Приказни – олеснувајќи го вашиот Интернет демнат тад.

Функцијата, која беше додадена во февруари 2018 година, официјално заврши, објави BuzzFeed. Инстаграм ја потврди веста за BuzzFeed, но не понуди никаква изјава зошто, наводно, ја завршиле оваа функција, додаде Гизмодо.

Пред Инстаграм да ја направи промената, корисниците на платформата беа известувани секој пат кога некој ќе скриншот од нивната приказна. Заедно со детали за тоа каква слика ја снимиле пријателите, на корисниците им е дадена и рачката на лицето кое ја зачувало сликата, што го прави невозможно секое дискретно запирање на Интернет врз вашиот систем.

Ова не е првпат корисниците на Инстаграм да се чувствуваат малку претпазливи за правење на екраните. Уште во ноември 2016 година, некои на социјалните мрежи имаа загриженост во врска со тоа дали платформата ги предупредувала корисниците кога некој ќе ги сними сликите на нечиј главен извор. Таа гласина подоцна беше разоткриена од самата компанија.

Корисниците оттогаш се огласија на социјалните мрежи за да го прослават крајот на оваа опција. И врз основа на бројот на емотикони и славеничките реакции од оние на Твитер, се чини дека многумина го поддржуваат овој потег.

Напиши коментар