Free zone

Интересен тест за личноста открива скоро сè за вас: Колку сте одговорни, зрели и подготвени за промени?

Некои луѓе ги прифаќаат неочекуваните животни ситуации како голем предизвик, а некои како казна. Во која категорија на луѓе припаѓате вие?

Како реагирате кога животот преку ноќ ви се менува за 180 степени? Дали сте подготвени да се справите со новите околности или сте преплашени што мора да излезете од вашата удобна зона, иако, можеби, промените во вашиот живот би донеле многу радост и среќа? Одговорете на понудените прашања, запишете ги одговорите и откријте дали се плашите од промени или ги сте подготвени за промени.

Прашања

 1. Влегувате во непозната куќа и наоѓате кутија на подот. Што има во таа кутија?
 2. Имате опција да изберете едно место за да го поминете остатокот од вашиот живот. Каде е тоа место?
 3. Залутавте во пустината, уморен и исцрпен, а ноќта се ближи. Одеднаш гледате населба во далечината. По околу десет минути пешачење, ќе забележите оаза која е малку поблиску. Каде ќе одите?
 1. Што би направиле ако одеднаш изгубите сè?
 2. Имате слободен ден. Како ќе го поминете?
 3. Имате сериозен проблем кој не можете сами да го решите. На кого ќе се обратите за помош?
 4. Ако златна рипка ви вети дека ќе ви ја исполни најголемата желба, но вие треба да одлучите во кој период од животот би сакале да останете засекогаш, кој период би бил тоа – детство или сегашност?
 5. Ако некој ви каже дека имате само уште 24 часа живот, како би ги потрошиле?
 6. Ако се случеше елементарна непогода во областа каде што живееш, што ќе понесеш со себе додека бегаш?

Решенија

 1. Во вашиот одговор се крие вашиот поглед на среќата.
  Ако сте замислиле дека има нешто во кутијата што нема никаква вредност за вас, длабоко верувате дека за среќа мора да работите напорно. Ако сте замислиле работи кои имаат голема вредност, очекувате дека среќата ќе биде во ваша корист во иднина. Ако кутијата што ја најдовте беше празна, вие сте по природа практична/флексибилна личност. Ако најдовте порака во кутијата, посакувате да ви се случат големи промени, проследени со среќни околности.
 2. Одговорот на ова прашање открива колку сте задоволни од моменталната животна состојба.
  Ако сте го одбрале местото каде што живеете сега, вие сте задоволни и благодарни. Ако сте се одлучиле за некоја далечна дестинација, вие сте голем сонувач и романтичар и сакате некој да влезе во вашиот живот кој ќе ве инспирира да направите храбри чекори.
 3. Одговорот ја опишува вашата работна етика.
  Ако сте одбрале да одите во населбата, подготвени сте секогаш да преземате одговорност на вашето работно место. Вие сте добар планер, прецизен во сè што правите и подготвени сте да им помогнете на вашите колеги и немате проблеми со секоја нова обврска и задача која треба да ја извршите.Ако сте одбрале оаза, тешко е да се помирите со правилата што ја регулираат вашата работна средина. Вие сте во можност паралелно да извршите повеќе работни задачи, но ве нервираат роковите и отчетноста пред претпоставените.
 4. Одговорот открива дали сте подготвени за изненадувања.

Ако, по финансиската несреќа, решивте да „започнете од нула“, вие сте одличен борец и лесно можете да се прилагодите на новите околности. Ако одговорите дека ќе тагувате и очајувате во дадените околности, се плашите од промени.

 1. Одговорот на ова прашање го опишува вашиот став кон парите.
  Ако користите слободен ден за да сторите сè што не успеавте да завршите во текот на неделата, спонтано трошите пари и со нетрпение го чекате секој пат кога одите на шопинг. Ако слободниот ден е можност да легнете дома, вашата моментална финансиска состојба е веројатно незавидна, но во овој момент немате конкретно решение како да го промените. Ако сте решиле слободниот ден да го поминете на шетање или спортување, рационално го поминувате, секогаш имате нешто „во кутија“ и губењето на работата или намалувањето на платата може да не ве изненади.
 2. Начинот на кој ги решавате проблемите покажува колку имате самодоверба.
  Ако одговоривте дека сепак ќе се обидете сами да го решите проблемот, вие сте одговорни, самоуверени и верувате дека секоја личност е должна да се прилагоди на новите околности. Ако одговорите да побарате помош од членовите на семејството или пријателите, се сомневате во сопствените способности и се плашите од секој нов ден. Ако процените дека експертите ќе ви го дадат најдобриот совет, вие сте рационални, практични и свесни дека во одредени ситуации немате доволно знаење за да ги решите на најдобар начин за вас.
 3. Одговорот на ова прашање открива колку сте одговорни.
  Ако одговоривте дека сакате да останете во сегашноста, вие сте зрели како личност и подготвени сте да ги поздравите промените. Ако сте одбрале да се вратите во детството, не сте задоволни од вашиот живот и се плашите од иднината.
 4. Последниот ден од животот открива колку жалите за одлуките што сте ги направиле во минатото.
  Ако вашиот одговор на ова прашање беше да поминете еден ден со драги луѓе, ве гризе совеста дека ги запоставувате своите најблиски поради работата и си ветувате себеси дека ако добиете нова шанса за живот, сигурно ќе ја промените. Ако сте одбрале да бидете сами, имате тенденција постојано да го доведувате во прашање вашиот живот и да барате грешки.
 5. Одговорот на ова прашање открива која е вашата вистинска природа.
  Ако земете албум со фотографии или детали за патувањето од дома, вие сте сентиментални и чувствителни и тешко можете да прифатите нови ситуации. Ако донесете гардероба, по природа сте конвенционални и секоја промена ве блокира. Ако вашиот избор беше да донесете документи, вие сте одличен реалист и подготвени да се справите со сè што ви носи животот. Ако сте одбрале да носите пари или вреден накит, вие сте внимателен и пред се ја цените безбедноста: за вас, промената е предизвик да станете најдобрата верзија за себе.

Напиши коментар