Free zone

Јадете здраво, но научете и да се опуштите


За да водите здрав начин на живот, важно е да се храните здраво, да вежбате и да бидете активни, но и да учите да се релаксирате. Премногу луѓе мислат дека здрав начин на живот значи дека треба да се откажете од сè што сакате.

Почетокот е најтежок
Почетокот кон водење здрав начин на живот со себе носи чувство на пожртвуваност, бидејќи ги менувате вообичаените оброци и активности во текот на денот. Секако, важно е да се храните здраво, но и да научите да се опуштите дури и на почетокот. На тој начин ќе ви биде многу полесно правилно да го одржувате вашиот животен стил.

Тоа чувство на пожртвуваност, кој е најчест проблем на почетокот, ќе исчезне подоцна кога малку ќе се стабилизирате. Ќе се чувствувате подобро и ќе видите физички промени, па затоа комбинацијата на здрава исхрана и соодветна релаксација е формулата за успех. Секако, нема да биде секогаш лесно, но запомнете дека сте на патот кон подобри денови, подобро здравје, поголема енергија и самодоверба и ќе знаете дека е добар патот кон целта.

Одржувајте рамнотежа
Но, како да се одржи рамнотежата? Сепак треба да научите како да се однесувате кога станува збор за празници, годишни одмори, родендени и слично. Важно е да уживате во овие моменти без да дозволите да ве извлечат од чекор и без да дозволите тоа да биде изговор за да не се вратите на вистинскиот пат. Значи, јадете здраво, научете да се опуштите, но не дозволувајте да се опуштите премногу. Билансот е клучен збор и сооднос „80/20“ за секоја препорака: поминете го најголемиот дел од вашето време следејќи ги здрави навики, а за време на остатокот – опуштете се.

Меѓутоа, за да може овој систем да биде ефикасен, важно е да започнете навистина да се релаксирате во оние 20 проценти, без да се чувствувате виновни и да се грижите премногу. Ако се прашувате како да се храните здраво, но и да научите да се опуштите кога треба, само размислете долгорочно. Дали сакате да уживате во вашето омилено уживање? Но, ако претерате, бидете свесни дека тоа потенцијално ќе ве чини добро здравје, квалитетен сон, па дури и самодоверба.

Здрав начин на живот
Кога ќе научите да се опуштите и да уживате во вашите омилени задоволства, ќе биде сè подобро за вас и сето тоа нема да влијае негативно на вашето здравје. Повремено уживајте во парче торта или колач и сигурно ќе напредувате кон подобар квалитет на живот.

Напиши коментар