Free zone

Како да ја задржете постурата на телото ако работата или училиштето ве држат цел ден на компјутер?

Работата од дома во текот на “овие времиња”е тешка од многу причини – но една од нив е дефинитивно фактот дека многумина од нас седат премногу секој ден.

Што значи: потенцијални болки во грбот, болки во вратот или болки во рамото.

Како се справувате со ова? Дали купивте ергономски стол или стоечка маса? И дали помогна?

Дали користите нешто особено за да ви помогне да ја задржите постурата во контрола?

Дали закажувате паузи да свртите круг во текот на денот? Или, пак, се занимавате со јога или рутина на истегнување пред или после вашата работа или училишен ден?

Можеби аларми на вашиот телефон секој втор час како потсетник да станете – или да излезете, додека времето е сè уште убаво! Или правете правило да шетате додека зборувате на телефон.

Како и да е, сакам да знаете дека не сте сами. Работењето/учењето од дома може да е досадно и монотоно, но најлошото е што константното седење е прави голем проблем бидејќи се одразува на нашето физичко здравје и изглед.

Гледајте да седете исправени и да правите паузи на од прилика секои 45 минути. Правите кратки вежби за истегнување на секоја пауза. Што и да правете гледајте после цел овај период да успеете да си ја задржите исправената постура.

Напиши коментар