After Midnight

Како нашиот мозок ја доживува љубовта?

Тој специфичен сјај и искри во вашите очи, блескави образи и насмевка што не можете да ја скриете на усните – сето тоа се знаци на за заљубеност што дури и обичните минувачи ги забележуваат на вашето лице.

Сите знаеме колку е убаво кога сме за заљубени, колку прекрасни мисли и посебен ентузијазам нè носат низ секојдневниот живот, па дури и кога љубовта ќе ни биде возвратена, навистина нема подобро чувство. Но, дури и кога немаме партнер или кога нашите чувства не се возвратени во еднаква мерка, имањето симпатија или тајна љубов може да биде подеднакво убаво искуство.
Научниците заклучиле како нашиот мозок доживува „вистинска романса“ затоа што љубовта што ја чувствуваме навистина „вози“ одредени делови од нашиот мозок.

Што откриваат психолошките тестови?

Група научници направија магнетна резонанца на мозокот, подложувајќи 17 лица на разни психолошки тестови за да докажат дека се навистина заљубени. Испитаниците погледнале слика на некој близок и објасниле како се чувствуваат. За тоа време, научниците забележале дека некои области на мозокот „се палат“, односно стануваат активни.

Повеќето области на мозокот ја зголемија својата активност, додека четири области се „вклучиле“. Покрај тоа, забележано е дека самото гледање на слика од личноста во која сме за заљубени има смирувачки ефект.

Д-р Сеат Простерман, клинички сексолог, ги објаснува овие резултати со фактот дека постои „комплексна сложеност околу љубовта, страста, сексот и интимноста“.

„Вистинската блискост не е само блискост, туку и како се чувствувате внатре. Вашиот пулс се забрзува поради мислите што ги имате, особено ако имате љубовни, топли мисли и / или сексуални мисли за таа личност“, објаснува Простерман.

Напиши коментар