After Midnight

Кои се главните причини кои доведуваат до изневерување?

Некои истражувања покажуваат дека повеќе од 50 проценти од паровите кои се или во долга врска или во брак се соочуваат со неверство од нивниот партнер. Па, што ја предизвикува прељубата?

Кога луѓето не се задоволни од врската, тие често влегуваат во афера со надеж дека ќе се чувствуваат подобро. Но, тоа е далеку од вистината, што можам да го разберат само кога ќе ја направат оваа грешка. Иако, постојат многу причини зошто некои се одлучуваат да извршат прељуба, многу терапевти специјализирани за проблемите на љубовните парови издвојуваат особено една навика. Станува збор за – избегнување конфликт. Многу луѓе ги чуваат своите чувства за себе, а тоа станува особено штетно кога станува збор за негативни емоции, сомнежи или проблеми. Затоа прељубата може да се случи во секоја љубовна врска, колку и да изгледа силна и стабилна. Туркањето на негативните чувства под килимот со желба да се избегне расправија или кавга започнува со добри намери, сепак, во одреден момент доаѓа до промена кон партнерот и започнуваат расправии за проблеми за кои никогаш претходно не сте разговарале отворено.

Што предизвикува прељуба? Наместо да се свртат кон отворена комуникација, партнерите обично се свртуваат кон другата личност и тогаш се случува неверство. Експертите веруваат дека само искрен разговор може да спречи прељуба. Се разбира, пред тој разговор, треба да си ги поставиме следниве прашања:

– Дали има нешто што не можам лесно да го споделам со мојот партнер?

– Зошто се плашам да го споделам со него?

– Што очекувам од него?

– Која е клучната работа за мое добро, а јас не ја добивам од него?

Конфликтот не е секогаш лош и природно е да се случи, затоа не смееме да се плашиме или да го избегнуваме, бидејќи благодарение на него, и двете страни често добиваат можност да откријат кои фактори во врската го создаваат проблемот. Ако го избегнеме, лесно може да се појави незадоволство и презир.

Затоа, разговарајте со вашиот партнер, колку и да е непријатно во моментот, затоа што тоа е решението за проблемот. Подоцна може да биде доцна. Патем, сексуалниот однос порано се сметаше за измама, денес машко-женските односи се многу посложени, а критериумите за измама се построги.

Ова се најчестите примери за неверство.

1. Физичко неверство

2. Емоционално неверство

3. Интернет неверство

4. Физичко и емоционално неверство

5. Афера поради одмазда

Напиши коментар