Free zone

Која висина на потпетици најмногу Ви одговара ?

На многу жени високите потпетици им се најголемата љубов. Некои ги носат макар и нозете им „отпаднале“, . Со маки се поминува улица, метрите стануваат километри а ни стоењето не е едноставно…

Освен нашите килограми, нозете во високи потпетици морат да трпат и физикални сили. Имено мускулите, лигаментите и тетивите мораат да трпат огромно дневно оптеретување. Според математиката а таа скоро во секој случај е точна вели дека човекот дневно при дневните активности во секој чекор пренесува од 30 до 40 тони тежина.

При вакви околности телото трпи огромен стрес при што се трошат огромниот потенцијал на нозете и со време се појавуваат одредени здравствени проблеми.

За да не биде тоа така Ви претставуваме единствена формула според која ќе можете да израчунате која е идеалната висина на потпетици кои носат најмала штета па дури и се здрави за носење.

бројот на чевлите кои одговараат на Вашето стапало поделете го со 10, на тој резултат додадете уште:

2 сантиметари доколку сте од 15 до 22 години

3 сантиметри доколку сте од 23 до 27 години

1 сантиметри над 27 години

И ќе ја добиете идеалната височина на потпетици за Вашите стапала.

Напиши коментар