After Midnight

Конечно имаме одговор на прашањето: Што се случува во нашата глава кога ќе се заљубиме?

Го знаете тоа старомодно добро чувство на пеперутки во стомакот, оние искри во вашите очи, нешто што се нарекува хемија… Денес зборуваме за една важна тема. Што се случува со нас кога сме за заљубени?

Од каде потекнува таа топлина, радост и леснотија на живеење, кога тоа добро познато чувство влегува во нашите срца? Без разлика дали е возвратено или не, мора да признаеме, заљубувањето е едно од најинтензивните и најсилните чувства. Сепак, важно е да се знае дека за време на љубовта не реагира само нашето срце. Нашиот мозок реагира и на романтиката, а целиот организам поминува низ одредени хормонални реакции, што не носат во таа посебна состојба.

Едно истражување направено од група психолози се занимаваше со процесот на за заљубувањето. 17 испитаници поминаа низ низа тестови за да утврдат дали се за заљубени. Тогаш сите имале магнетна резонанца на мозокот, за да може тимот експерти да откријат што се случува во мозокот на заљубената личност.

Еден од истражувачите откри дека оваа активност на мозокот ја комплицира состојбата на нашиот организам, затоа ние често сме хиперактивни, на момент сме тажни или премногу среќни. Ваквите реакции првенствено се поврзани со емоционална блискост и сексуална желба.

Значи, следниот пат кога ќе се запрашате што ви е, знајте дека вашето тело минува низ многу „тешка“ состојба и обидете се да се разберете себеси и своите постапки.

Напиши коментар