Free zone

Лажни вести за животни на социјалните медиуми за време на корона вирусот

Среде немилосрдниот бараж на вести за пораст на случајот СОВИД-19, нарачки во карантин и недостаток на медицински материјали на Твитер оваа недела, некои среќни приказни ги ублажија ударите: лебедите се вратија во напуштените венецијански канали. Делфините исто така. И група на слонови спиеја во едно село во Јунан, Кина.

Овие извештаи за триумфи на животинскиот свет во земји погодени од корона вирусот добија стотици илјади ретвитови. Тие ги постигнаа и насловните вести. Ако нешто беше сребрена обвивка на пандемијата, луѓето рекоа, ова беше тоа – животните се враќаа назад, шетајќи слободно во напуштениот свет.

Но, тоа не е вистина.

Лебедите кои што се споменати за време на корона вирусот редовно се појавуваат во каналите на Бурано, мал остров во поголемата област во Венеција, каде се направени фотографиите. „Венецијанските“ делфини се снимани во пристаништето во Сардинија, во Средоземното море, стотици милји далеку. На никој не му е јасно од каде потекнуваат фотографиите со пијан слон, но кинескиот извештај за вести ги дебатирал вирусните објави: Додека слоновите неодамна доаѓаа преку село во провинцијата Јунан, Кина, нивното присуство не е вон норма, тоа не се слоновите на истите фотографии, и тие не се опијанија.

Овој феномен нагласува колку брзо може да се рашират примамливите гласини во време на криза. Луѓето се присилени да споделуваат натписи што ги прават емотивни. Кога чувствувате стрес, радосна снимка од животни може да биде неодолива. Распространетоста на социјалните феномени е моќно…

Овие лажни приказни, вели Вогел, можат да ги направат луѓето уште повеќе недоверливи во време кога сите веќе се чувствуваат ранливи. Откривање на добра вест реално „Може да биде дури и повеќе деморализирачки отколку да не се слушне воопшто“.

Трошките надеж на социјалните мрежи веројатно ќе играат клучна улога во одржување на позитивниот дух во текот на наредниот период, бидејќи луѓето се изолираат во своите домови и се поврзуваат едни со други преку екраните. „Охрабрете ги луѓето да споделуваат позитивни работи“, вели Вогел. „Но, не мора да биде ништо драматично. Само треба да биде вистинито“.

Напиши коментар