Celebrity

Лејди Гага: „Бев во депресија и се срамев поради тоа“

„Никој не знаеше какви борби водев, а тоа и го скрив на мајка ми затоа што не сакав да биде тажна и да се грижи. Можеби малку и ми беше срам“

Менталните нарушувања влијаат на луѓето од двата пола, од сите возрасти, од сите потекла. Статистичките податоци на Светската здравствена организација од 2002 година покажуваат дека 154 милиони луѓе во светот страдаат од депресија.

Депресијата е главна причина за попреченост и се наоѓа на четвртото место во глобалниот товар на болести. Менталното здравје подразбира хармоничен однос во самата личност во емоционална, интелектуална и социјална смисла. Менталното здравје е многу важно за добро функционирање на секоја индивидуа и општество, бидејќи менталните нарушувања не само што предизвикуваат влошување на квалитетот на животот, страдањето и отуѓувањето на болните луѓе, туку и создаваат огромен товар на целата заедница со посредство на економските фактори.

Дека сите можат да бидат жртви на депресија сведочи и признанието на една од најпопуларните уметници на денешницата, поп-ѕвездата Лејди Гага.

Иако сега важи за една од најпродаваните и најпрепознатливите уметници во светот, нејзиниот живот не бил секогаш бајка. Покрај тоа, таа честопати се соочувала со ментални проблеми, за кои не била целосно свесна во тоа време. Не можеше да им објасни на родителите што ја мачи, а тие, пак, не можеа да ја разберат. Како што подоцна призна во бројни интервјуа, никогаш не и откри на мајка си дека е жртва на врсничко насилство, ниту ги спомна нејзините бројни стравови, ниту пак ја спомна сексуалната злоупотреба што ја доживеала на деветнаесетгодишна возраст.

„Траумата, депресијата и нарушувањата во исхраната што ги поминав во тие чувствителни години оставија свој белег. Се плашев од сè, се плашев од луѓе, се борев со вознемиреност… Траумата стана дел од мојот живот. Јас дури и не им кажав на моите родители за силувањето. Еднаш прашав лекар дали трајно ми е оштетен мозокот и тој ми рече дека дефектот не е од физичка природа и дека може да се санира “, раскажува Гага, додавајќи:

„Јас сум на силни лекови, така преживувам. Или капење во мраз, бидејќи тоа е единствениот начин да се ослободите од болката во мускулите. Порано се повредував во обид да ги натерам луѓето блиски до мене да забележат дека сум болна, бидејќи не бев доволно храбар да им го кажам тоа. Ве молам, ако забележите дека некој страда, пријдете му и кажете му дека сте тука за него, дека сакате да ја слушнете неговата приказна “, изјави Гага медиумите.

Напиши коментар