Free zone

Многу цинк, слаба меморија

Експертите дојдоа до сознание дека цинкот има критична улога во комуникација измеѓу неурон и хипокампус, центар во мозокот за учење и памтење.

Доктор Џејмс Мекенмар, на оваа прилика кажа: “Откривме дека цинкот има есенцијална важност за контрола на ефикасноста измеѓу две критични популации – нервни клетки и хипокампус”.

Па, сепак, експертите предупредуваат на тоа дека вишокот на цинк сместен во специјалните делови на нервните клетки, пренесуваат хемиски материи кои овозможуваат нервите да комуницираат. Тоа е цинк кој предизвикува епилептични напади.

Доктор Мекенмар, предупредува личностите кои земаат да цинк да бидат претпазливи.

 

Напиши коментар