Free zone

Најдобри сме во една работа во секоја година од животот! Кога сме најатрактивни, а кога заработуваме најмногу?


Од мали нозе до старост, во секој дел од животот сме врвни во нешто, погледнете кога во што. Постои совршен период во животот да започнеме да учиме странски јазик, како и период кога изгледаме најдобро досега. Од 7 до 48 година, секој период носи нешто ново.

Истражувањата покажаа дека секој период од животот е посебен во нешто и дека сме најдобри во секоја работа. Во зависност од тоа како се развиваат нашето тело и мозок, постојат моменти кога особено добро ќе апсорбираме ново знаење и кога ќе бидеме најдобри во некоја друга активност. Кои години од животот се најдобри за што?

7 години – учење странски јазик

Луѓето кои почнуваат да учат друг јазик пред да наполнат 10 години имаат поголеми шанси да научат течно да го зборуваат, се вели во истражувањето. Децата почнуваат да учат англиски јазик во градинка и пониски одделенија, а со вистинска помош, знаењето што го стекнуваат и продолжуваат да го развиваат, може да доведе до тоа да зборуваме на друг странски јазик без најмал проблем. Сè уште не е откриено зошто човечкиот мозок се бори со учењето јазик кога ќе пораснеме. Ова не значи дека не можеме да учиме странски јазик во подоцнежните години, туку дека ќе мора да работиме многу повеќе за да бидеме течни на него. Последниот период во животот кога треба да започнете да учите странски јазик е на возраст од 17 или 18 години.

23 години – ние сме најзадоволни од нашите животи

Во Германија беше спроведено истражување на дури 23 000 луѓе за да открие во кој период од животот луѓето се најзадоволни од себе, од своите достигнувања, од својот живот Покажавме дека беше на 23, а потоа повторно на 69.

23 години – ние сме најзгодните

Кога сме во дваесетти години, изгледаме најдобро. Според книгата „Dataclysm“, момците рекоа дека најзгодните девојки се на нивна возраст, дури и кога момците стареат, сепак ќе кажат дека девојките на оваа возраст изгледаат најдобро.

25 години – ние сме најсилни

Ние секогаш имаме некоја причина зошто во моментов нема да правиме редовна физичка активност, да одиме во теретана или да се запишеме во некој спорт. Никогаш не е доцна да започнете редовно да вежбате или да спортувате. Најсилни сме на 25-годишна возраст, кога силата на мускулите е на својот врв.

26 години – наоѓање на личност со која ќе го поминеме остатокот од животот

Математичарите тврдат дека најдобро време да најдете личност со која ќе го поминете животот е на 26-годишна возраст, бидејќи тоа е златното значење. Значи, ако сте под 26 години и сè уште немате момче / девојка или сериозна врска, сè не е изгубено!

31 година – игра шах

Кога ќе дојдете во оваа година, експертите тврдат дека тогаш имате најдобри вештини и способности да бидете вистински мајстор во шахот.

32 години – сеќавање на лицата на луѓето

Сеќавањето на лицата на луѓето што ги сретнавме порано претставуваше болка, но добрата вест е дека стануваме најдобри само во тоа кога имаме 30 години.

48 години – најдобри плати


Ова се години кога според статистичките податоци треба да заработите најмногу во животот. Секако, секогаш има исклучоци, но истражувањата покажаа дека дотогаш нашата плата расте и расте, и овие стануваат години кога сме на врвот на кариерата, а паралелно со тоа, имаме и најголема плата.

Напиши коментар