Free zone

Не дозволувајте кавгата во семејството да остане нерешена: Еве како да им пристапите на братот или сестрата по бурната расправија

Кој има брат или сестра, знае дека кавгите со нив се неизбежни, колку и да ги сакаме. Подолу се дадени совети за тоа како да се смирите со браќата или сестрите по голема кавга.

Земете си време да се смирите
Понекогаш расправиите меѓу браќата и сестрите можат да бидат многу жестоки. Без оглед кој ја иницираше дебатата, секоја страна смета дека е исправна и навидум е невозможно да се постигне компромис. Меѓутоа, кога сте толку вознемирени, невозможно е веднаш да се изедначи ситуацијата. Затоа, одморете се и обидете се да се смирите. Во повеќето случаи, проблемот нема да изгледа толку голем кога сте ладноглави. Штом ќе завршат овие силни чувства на лутина и повреда, ќе ви биде полесно објективно да ја разгледате ситуацијата и да се помирите со вашиот брат или сестра.

Дозволете им да дојдат до збор
Откако ќе се смирите, обидете се да разговарате со нив, но проверете дали станува збор за двонасочна комуникација. Ова е многу полесно да се каже отколку да се направи, но понекогаш мора да ја надминете гордоста и гневот и да и дозволите на другата страна да ги искаже своите мислења и ставови. Не велиме дека мора да се согласите со нив, но овој увид во нивните чувства ќе ви помогне да го надминете проблемот.

Мирно објасни ја својата страна
Кога разговарате за кавгата и сакате да ја решите, постои голем ризик дискусијата да започне одново. Сепак, обидете се смирено да го објасните вашето гледиште за ситуацијата и да објасните што точно ве налути и повреди. Вашиот брат или сестра може да реагира исто толку мирно или може повторно да се налути, но без оглед на нивната реакција, обидете се да бидете смирени затоа што повеќе се обидувате да се помирите отколку да се скарате пак.

Напиши коментар