After Midnight

Не е сеедно каква прегратка ќе добиете – Постојат 5 различни видови и секоја си има свое значење

Некои знаци на внимание кажуваат повеќе од илјада зборови.

Прегратката е една од нив.
Покрај тоа што се исклучително пријатни, бројни студии покажаа и дека се добри за здравјето. Тоа чувство на љубов, блискост или пријателство е причината зошто имаме инстинкт да ги гушкаме своите деца, родители и пријатели.

Прегратка од страна
Странична прегратка е кога две страни се прегрнуваат со рацете околу половината или рамената на другата личност. Тие обично стојат еден покрај друг, едната ја користи левата, а другата страна десната рака.

Значење: Не сте целосно посветени
Оваа прегратка е почеста кај познаниците отколку кај пријателите, затоа што е подостапна и посоодветна за луѓе кои не се многу блиски. Слично на зборовите на охрабрување, страничната прегратка е скоро како да се каже: „Го можеш ти тоа!“

Пријателска прегратка
Прегратката на пријателот е традиционална прегратка со две раце, каде што градите се допираат. Експертите велат дека ние обично ги движиме карлиците едни од други, а не поблиску едни до други.

Значење: Растојанието помеѓу двете карлици обезбедува дополнителен простор, така што ништо не се толкува како сексуално или романтично. Општо земено, овие прегратки се брзи, освен ако не сте се виделе одамна.

Прегратка одназад
Во зависност од тоа како ја прифаќате оваа прегратка, тоа може да укажува на романтична врска или врска родител-дете. Во романтичен амбиент, едната личност обично стои зад другата, со предниот дел од прегратката допира до задниот дел од другата и ги обвиткува рацете околу градите или трупот на партнерот. Во односот на родител и дете, родителот може да чучне, да ги завитка рацете околу градите на детето од позади и нежно да го заниша детето настрана или само да ги држи.

Значење: Оваа поза ги врзува паровите, затоа што тие можат да останат физички блиски додека гледаат во иста насока.

„Мечкина прегратка“ ака силна прегратка со стисок
Како и нормалната прегратка, но многу поблиску, поцврста и обично подолга. Овие прегратки може да се дадат и лежечки, што уште се нарекуваат и „љубовно ќебе“, каде што едната личност лежи над другата.

Само едниот прегрнува
Едниот обично добива прегратка, додека другиот ја пружа. Приемникот е обично опуштен, држејќи ги рацете близу до него. Дарителот цврсто го стега другиот.

Значење: Едностраната прегратка често се смета за присилна или несакана прегратка, иако всушност може да биде и емоционална поддршка.

Напиши коментар