Free zone

Неколку причини зошто вашата мачка обожава да спие со вас

Бара сигурност

Мачките се подготвени да нападнат или да се одбранат, па дури и кога се чини дека мачката е незаинтересирана, таа всушност е во состојба на подготвеност за секаков шум или мирис што би значело дека треба да започне напад. Сепак, спиењето е нивната најзагрозена состојба.

Сака топлина

„Нормалната температура на мачката е до 38,8 степени, поради што обично можете да ја најдете вашата мачка покрај прозорецот или стисната во кутија за да апсорбираат што е можно повеќе топлина, а тоа вклучува и користење на температурата на вашето тело за да се загрее.

Означува своја територија

Мачките сакаат да ја обележуваат својата територија со својот мирис. Затоа, кога мачката спие до вас, таа всушност ве означува како „нејзина“.

Сака да се приврзе

Ако се прашувате: „Зошто мојата мачка спие до мене?“ Можеби е затоа што таа се обидува да ви каже дека ве сака. Не е невообичаено мачките да учествуваат во „галење“ пред спиење, односно да користат друга мачка како „удобна перница“. Но, ако е единствената мачка во куќата, многу веројатно ќе ве искористи како алтернатива. Дури и ако тоа не е единствената мачка во куќата, сепак може да бидете нивната омилена перница.

Напиши коментар