Free zone

Облеката може да те направи посреќна – еве како да ги одбереш вистинските парчиња кои ќе ти го подобрат расположението!

Постојат оние денови и недели кога се чини дека се чувствуваме полошо и посрамежливо од вообичаеното. Во ваквите денови, ние повеќе би сакале да не ја напуштаме просторијата, но понекогаш едноставно немаме избор. Една работа што може да ти помогне да се чуствуваш подобро е бојата на облеката.

Кога е зима, времето е постудено, сè е некако монотоно … тогаш ние често се облекуваме така. Само погледнете низ градот, преовладуваат темни и црни комбинации, скоро и да нема бои. Што всушност е сосема погрешно. Треба да го направите спротивното и да изберете облека од светли бои, бидејќи како што тврдат експертите, тоа може да ви го подигне расположението. Психологот и автор на „Малата книга во боја“, Карен Халер ја објасни теоријата на допаминското облекување. Ако сакате да се чувствувате подобро, треба да избереш облека во бои како што се жолта, розова, црвена, зелена или сина нијанса, бидејќи тие можат да те развеселат.

‘Светлите бои веднаш го креваат расположението. Нашата самодоверба расте кога ќе се облечеме од глава до пети во нашата омилена светла боја што добро ни одговара “, вели Халер, додавајќи дека облекувањето во светли и силни бои им дава на нашите емоции многу позитивно и здраво искуство. И зошто е тоа така? Карен тврди дека трикот е во тоа што нашиот мозок најчесто ги поврзува светлите бои со некои убави спомени. Затоа ќе се чувствувате подобро во сина маица отколку кога ќе се завиткате во црно од глава до пети. Не ве чини ништо за да ја тестирате оваа теорија!

Напиши коментар