After Midnight

Ова не можете да го промените откако ќе го сторите тоа: Како знаете кога е време за вашиот прв секс и дали сте подготвени?

Кога е вистинското време за прв секс?Веројатно е непријатна тема за некои, но многу важна и потребно е да се зборува за тоа, за секој на крајот да донесе правилна одлука за која не би жалел години подоцна. Првиот сексуален однос се смета за главна транзиција од адолесценција во зрелоста. Сепак, денешното модерно време донесе со себе модернизирани правила кои во овој случај не го кршат поранешното „ништо пред брак“! Да се ​​соочиме, сето ова е нормално затоа што е сегашноста што го донесе со себе, но важно е да се нагласи дека сериозните активности со вас носат сериозни последици. Сигурно сте се запрашале кога е вистинското време за прв секс?


Ова прашање се протега со години во научните, но и помалку стручни гранки, а за тоа сè уште нема конкретен одговор, туку само совети засновани на индивидуално ниво на секоја индивидуа. Но, има еден општ одговор на ова прашање – зависи од вас! Според вашата возраст, ставови и количина на зрелост, може да се чувствувате подготвени на 17 години, а некои на 23 години сè уште не се доволно сигурни во себе, во својата зрелост и подготвеност за прв сексуален однос. Сепак, притисокот од околината, но и од партнерот со кого ќе го имате првиот сексуален однос, може да предизвика непријатност. Тука се повикуваме на фактот дека денес за некои е незамисливо кога некој ќе реши да има сексуален однос многу рано, но исто така е неприфатливо кога некој ќе одлучи да го стори тоа подоцна од другите. Затоа е поумно да ги чувате таквите работи за себе поради притисокот на околината. Покрај тоа, притисокот од партнерот не треба да се игнорира.


Имено, спроведено е едно истражување, чии резултати беа повеќе од зачудувачки. Нешто повеќе од 20% од средношколците потврдија дека нивните партнери ги убедувале да имаат секс, и покрај фактот дека не се чувствувале доволно подготвени. Таквите работи се и повеќе од неприфатливи, затоа не дозволувајте никој да ве убедува да направите нешто што не сакате сами да го направите, а тоа може да има огромни последици кои не се безопасни. Принудата за сексуален однос се смета за форма на насилство во врската, па таквата врска не може да опстане ниту сега, ниту во подоцнежниот живот. Кога чувствувате потреба и за ментална и за емоционална способност да имате прв сексуален однос – тогаш ова е вистинското време за вас, а не по препорака на некој друг околу вас!

Напиши коментар