Free zone

Овошниот шеќер е еден од најштетните состојки во храната

Слатко, ефтино и природно – фруктоза звучи како идеален “здрав” засладувач. Меѓутоа овој шеќер кој се наоѓа природно во овошјето и сега се додава во многу преработени производи, кои може да крие серија смртоносни тајни.

Научниците откриваат дека фруктозата е поврзана со сериозни современи зла, како што се рак, срцеви заболувања, висок крвен притисок, оштетување на бубрезите. Најновото стравување започна минатата недела откако истражувањето според кои луѓето консумираат многу фруктоза од овошните сокови имаат зголемен ризик од рак на дебелото црево.

Тие предупредуваат: иако овошниот сок е природен, сите влакна се исцедени од него и затоа фруктозата лесно се апсорбира во крвотокот. Фруктозата може да предизвика оштетување на црниот дроб, според една студија во САД, како и зголемена отпорност на инсулин, кој е поврзан со поголем ризик од дијабетис.

Напиши коментар