Free zone

Поради овие неколку работи, тинејџерите доживуваат вистински кошмари!

Сведоци сме на брзи промени во системот на вредности и начинот на комуникација, на кои младите се најмногу изложени.

Еве неколку одговори на најчесто поставуваните прашања што можат да им помогнат на тинејџерите:

Срамежливост за време на час и во општеството

Честопати го знаете вистинскиот одговор, но сте срамежливи за време на часот или во разговорот со други.

Многу луѓе се плашат да зборуваат јавно, но вие можете да го надминете тој страв. Верувајте дека имате нешто да кажете и „турнете“ се во разговори. Ќе ви да биде многу полесно ако вежбате повеќе.

Облека

Вашите пријатели имаат одлична гардероба, а вашата е „никаква“?

Купете нешто во продавница, преку Интернет или во second – shop. Ако и тоа не помогне, дизајнирајте своја облека или одете кај кројач. Престанете да се споредувате со другите кои носат брендирана и скапа облека. Носете што сакате и во што се чувствувате пријатно, без разлика колку чини.

Срам на социјалните мрежи

Ако некој напишал или искоментирал нешто несоодветно за вас на вашиот Фејсбук профил што не е точно или не ви се допаѓа, веројатно „половина од вашето училиште“ веќе го видело тоа.

Исклучете ги оние што не се ваши вистински пријатели од вашиот Фејсбук профил. Променете ги поставките за приватност така што само пријателите можат да ги гледаат вашите слики, прилози или коментари на страницата. Ако училишните деца ве „мачат“ преку Интернет, блокирајте ги и кажете им на родителите или наставниците.

Малтретирање

Ако некој удри девојче (машко или женско) или постојано вика и пцуе по некого, тоа е знак на вознемирување.

Не се однесувај така и не дозволувај другите да ти го прават тоа на тебе.

Не е насилник само оној кој удир некого. Досадните гласни приказни и непријатни гласини се исто така малтретирање. Размислете како би се чувствувале ако некој ве третира вас на ист начин. Разговарајте со советник-психолог, за никој повеќе да не злоупотребува некого, дури и ако не е во вашето непосредно друштво.

Напиши коментар