Free zone

Постојат две легенди во врска со настанокот на најголемата новогодишна традиција: Приказната за ѕвездата на врвот од елката особено се издвојува!

Украсената новогодишна елка е симбол на новогодишните и божиќните празници. Куќите и становите тогаш се украсени со разни фенери и сијалички… Но, малку се оние кои знаат зошто се прави тоа.

Легенда
Постојат две верувања за тоа како биле украсени новогодишните елки. Според првото, Свети Бонифациј спасил живот на дете, кое паганите сакале да го жртвуваат, срамнувајќи го со тупаница дабот околу кој се собирале. На местото каде што бил дабот, никнала храна, како симбол на вечниот живот на Исус.

Според другото верување, пред повеќе од две илјади години, бор, кедар и елка пораснале пред пештерата каде што се родил Исус. Од среќа што се родил Божјиот син, борот и кедарот се затресле и му подариле плодови.

Елката започна да плаче бидејќи немала овошје и не можела да му даде ништо. Еден ангел се сожалил, ја извади sвездата од небото и и ја подарил на елката. Елката се наведнала и нежно ја затресла sвездата од својот врв покрај Исус.

Првиот обичај
Ова зимзелено дрво е симбол на вечен живот кај многу антички народи (Египќани, Кинези, Евреи).

Назад во 11 век, тогашните жители на Германија ја украсувале елката за католички Божиќ. Во тоа време, ова зимзелено дрво било украсено со зрели црвени јаболка, додека некои Германци го украсувале со колачи од разни форми, но и со свеќи.

Култот за украсување на елката бил донесен во Англија од страна на принцот Алберт во 1841 година.

За разлика од новогодишните елки кои биле украсени со јаболка во Германија, принцот одлучил да ја украси својата „елка“ со бонбони, хартиени цвеќиња и панделки.

Кога Германците се населиле во Северна Америка во 17 век, тие со себе ја понеле културата за украсување на домот за време на Божиќните и Новогодишните празници.

Преку западните мисионери, елката достигна и во Кина и Јапонија во текот на 19 и 20 век. Елката доби луксузен изглед кој ја симболизира среќата, изобилството и просперитетот во 21 век.

Украсување на новогодишна елка
Еден од најубавите обичаи во врска со Новата година е украсувањето на елката. Како ќе украсите елка во денешно време е прашање на вкус, генијалност, материјални можности, но и знаење. Кога украсувате елка, не претерувајте со бои, но не претерувајте ниту со предвремено украсување.

Ако ја украсите елката премногу рано, може да се случи целиот тој сјај и сјајот на бојата да ве задоволи предвреме. Исто така, пожелно е секој член на домаќинството, дури и гостин, да стави некој свој украс на елката, со цел да се чувствува поудобно.

Тоа не мора да бидат украси кои ќе се купуваат; подеднакво убава може да биде новогодишна елка украсена со бонбони или украси што сами ќе ги направите. Кога станува збор за боите на елката, секоја од нив има посебно значење.

Првата пластична елка
Како што традицијата на украсување новогодишни елки се ширела низ целиот свет, ризикот од нивно истребување растел. Поради тоа, првата вештачка елка е направена во 1880 година во Германија.

Сепак, некои луѓе сè уште купуваат природни новогодишни елки и ги засадуваат повторно по празниците.

Напиши коментар