Free zone

Психолошки аикидо – Како да бидете победник во секоја расправија

Едноставна тишина како одговор на викање и вербални напади од другите има ефект на ладен туш! Додека нашиот противник ‘ржи кон нас, ние внимателно го гледаме и слушаме. Нека се излади. Ја развиваме уметноста на балансирање пред да се развие агресијата. Будистите веќе долго време сфаќаат дека ова е најдобриот начин да се намали отпорот!

Не се борете, бидејќи неизбежно ќе станете она против што се борите. Премногу моќ доведува до спротивен ефект. Научете да ве водат да ги водите другите. Оној што ви вика го прави тоа во афект, што значи дека не е свесен за тоа. Смешно е да се обидувате да разговарате со личност чија свест е исклучена. Тоа е исто како да разговарате со некој што спие. Дали некогаш сте виделе некој да вика на друг, а да биде добро расположен? Да викаш како одговор на некој што ти вика е како да удриш човек што се дави. Тој или таа всушност се дави – во нивниот бес. Затоа, немојте да им помагате во тоа.

Како да не се покаже никаква реакција? Со охрабрување и пофалби за себе. „Каков талент имам! Јас можам да останам смирен дури и со ваква личност!“ Едноставната тишина има ефект на ладна вода (ладен туш). Додека нашиот противник ‘ржи кон нас, ние внимателно го гледаме и слушаме. Оставете го да се олади. Да молчите и да бидете тивки додека толку многу сакате да докажете и да покажете е навистина тешка задача, но секако вреди. Ако едната страна во конфликтот се однесува мудро, другите ќе се чувствуваат помирно.

Психолошкото аикидо потсетува на балансирање на топка – балансирање пред агресија. Будистите велат дека на овој начин го ослабуваме отпорот. Во контроверзни ситуации, кога е потребно да се практикува здравиот разум и да се смири духот, кога е потребно да се промени „противникот“ и да се натера да не се чувствува навреден и доброволно да го следи вашиот став, тактиката на психолошкото аикидо работи особено ефективно. Пред да се нападне „непријателот“, потребно е да се изгасне неговиот отпор, т.е. отстрани желбата да се спротивстави и докаже.

Психолошкото аикидо не подразбира негација на позицијата на противникот, вие го поддржувате на почетокот, а дури подоцна одите со аргументи. Како резултат, ги зајакнувате односите со противникот. Психолошки, Аикидо исклучува појава на конфликт, напнатост и иритација во комуникацијата.

Напиши коментар