Free zone

Разликата помеѓу машкиот и женскиот мозок

Најголемата разлика доаѓа со возраста. Тестостеронот и естрогенот како супер хормони, служат на многу функции во мозокот. Естрогенот за жени е заштитник на нервите: го зајакнува нивото на енергија во мозокот, што го поддржува имунолошкиот систем и го прави мозокот млад. Тестостеронот го прави истото и за мажите. Разликата е во тоа што овие хормони имаат различен животен век. Тестостеронот се намалува прилично постепено со стареењето, но не бледне до доцна, додека кај жените естрогенот паѓа прилично брзо во средната возраст како резултат на менопаузата.

Хормонални промени предизвикани од менопауза имаат силен ефект врз женскиот мозок, потенцијален предизвикувач за вознемиреност, депресија или ран ризик од Алцхајмерова болест.

Дали е тоа причина зошто Алцхајмеровата болест е толку честа кај жените?

– До некаде. Жените со поголема веројатност се грижат за некој со деменција и знаеме дека старателите на пациенти со Алцхајмерова болест поверојатно ќе заболат поради стресот. Затоа сме нападнати од две страни: Ние имаме сопствен ризик од Алцхајмерова и улогата што општеството ни го наметна.

Колку стресот им штети на мозоците?

– Стресот буквално краде хормони. Кортизолот, кој е главен хормон на стрес, е во рамнотежа со вашиот естроген. Ако вашиот кортизол скокне заради стресот, нивото на естрогенот паѓа. Нивото на кортизол се намалува како што се намалува стресот, а потоа нивото на естроген се враќа во нормала. Ова не е важно само за хормоналното здравје, туку и за здравјето на мозокот. Ментално силните луѓе никогаш не ги прават овие работи

Знаејќи ги овие информации, како можат жените подобро да застанат за себе?

– Една од причините што ја напишав XX мозокот е тоа што освен ако не знаете дека имате ризик, нема да поставите вистински прашања. Покажавме дека мажите и жените следат различни патишта до деменција. За мажите, тоа е повеќе поврзано со срцеви заболувања и кардиоваскуларното здравје, додека за жените се чини дека е повеќе поврзано со хормоните и метаболичката активност. Жените можеби ќе сакаат да ги прашаат своите лекари за функцијата на тироидната жлезда, за менопаузата.

Напиши коментар