Free zone

Self care: Како да станете подобра верзија од себе?

За секој од нас, основен водич низ животот е желбата за развој, не само во кариерата на која мислат повеќето луѓе, туку и за раст и успех во секој сегмент од животот, бидејќи животот не е ништо друго освен секојдневен напор да порано или подоцна станеме личност каква што отсекогаш сме сакале да бидеме.

Иако многу пати ќе паѓаме на патот кон нашата цел, тоа во никој случај не е причина да се откажеме. Секој пад е всушност лекција и причина да станете. Токму овие искуства на неуспех се всушност оние кои инспирираат да се менуваме секој ден и да работиме на себе.

Ние имаме неколку кратки совети за вас:

1 – Зборувајте сами со себе, поставете си прашања и истражете се длабоко, за да го добиете вистинскиот одговор.

2 – Научете дека совршенството е всушност единственост. Не гледајте во другите и не се споредувајте со нив, туку негувајте ги своите способности.

3 – Научете да уживате во моментот, бидејќи моментите го прават животот вреден.

4 – Не е себично да се грижите за себе. Само кога ќе си обезбедите мир и среќа, ќе можете целосно да им се посветите на другите.

5 – Вистинска среќа е способност да ги израдувате најблиските, не заборавајте го тоа!

6 – Понекогаш е потребно да се одморите, да се ослободите од стресот и да размислите длабоко за следниот чекор.

7 – Успехот ќе дојде само кога ќе престанете да се жалите и ќе започнете да работите на тоа да бидете подобри!

8 – Не постои невозможно. Бидете храбри и соочете се со сè што ве спречува!

Бидете благодарни

На крајот на секој ден, размислете за сè што е добро и заблагодарете се за тоа. Среќата доаѓа само кога ќе научиме да бидеме благодарни за ситниците и да видиме сè што имаме, наместо сè што ни недостасува. Благодарноста е навистина предуслов за среќа.

Подобрете го фокусот

Научете да го зголемувате вашето ниво на внимание. На тој начин, секогаш ќе се фокусирате на најважните сегменти од животот и точно ќе знаете на што треба да работите во даден момент.

Научете да бидете сами

Навистина е важно да бидете целосно сами со своите мисли секој ден, барем половина час, со цел да донесете одлука за нови потези и да размислите за вашите достигнувања. Осаменоста е единствениот начин да се воспостави сопствена рамнотежа и затоа мора да ја прифатите оваа навика.

Не одложувајте

Суштината на успехот е во добрата организација и споделувањето без одлагање. Потрудете се да го почитувате планот што си го поставивте на себе. Ако правите повеќе од 70% од работите на вашата дневна листа на обврски, дефинитивно ќе има нешто од вас, затоа не одложувајте!

Напиши коментар