Free zone

Сладолед во зима – да или не?

Можеме ли да јадеме сладолед кога е ладно надвор, или е тоа, само летно уживање? Дали поради сладоледот ќе ве боли грлото? Со првиот минус на температурата, многу родители им забрануваат на своите деца да јадат сладолед, со образложение дека надвор е ладно и дека ќе добијат болки во грлото. Дали е ова вистина или лага?

„Сметаме дека ако нешто студено стигне до грлото или крајниците, тоа ќе ги оштети крајниците, мукозните мембрани и бактериите лесно ќе се размножат на нив. Сепак, тоа секако не е точно. Како бактериите стигнуваат до нашите усти и тела? Исклучиво преку валкани раце или преку капки“, вели Мирјана Мишовиќ, педијатар.

Дали јадеме сладолед во зима или лето, исто така е прашање и на културата. Во нашата земја, овој деликатес обично го јадеме во текот на летото, додека во некои земји снегот и минувачот што јаде сладолед се честа глетка.

Како и со сите слатки, бидете умерени и со овој десерт – полека, лесно, и со лажичка.

„Секој екстремен предизвик, во смисла на екстремно ладен или топол пијалок или храна, ќе го направи нашиот локален имунитет попредизвикувачки. Затоа, исклучително ладни или толи пијалоци никако не се препорачуваат, но сладоледот не мора да биде екстремно ладен“ – заклучи доктор Мишовиќ.

Напиши коментар