Free zone

Совети за размрдување на досадното секојдневие: Не постои подобро време за напуштање на зоната на комфорот од овој момент!

Излезете од куќата

Звучи смешно и многу очигледно, но ако сè уште работите според моделот на работа од дома, ова и тоа како треба да го користите. Наместо да се најавувате од домашната канцеларија секое утро, обидете се да ја менувате поставката барем од време на време, бидејќи самото менување на околината може да ви помогне да ги насочите и да ги наполните батериите. Идеално, тој потег може да значи работа од друг град или земја на еден месец, но бидејќи сите ги немаме тие можности, доволно е само да размислиме во оваа насока: каде се чувствувам пријатно, а имам Интернет? Може да биде куќа на село, кафуле покрај река или цел ден во природа. И да, дури и само еден таков ден во неделата е доволен за работите да изгледаат малку посвежи.

Време за нешто ново

Нема подобро време да излезете од зоната на удобност од ова сега. Работите се враќаат во нормала полека, но сите ние сè уште живееме со впечатокот дека нешто пропуштаме и нема подобар лек за тоа од експериментирање со нови хобија, тренинзи и секојдневни практики. Ако ништо друго, овој период нè научи да се прилагодиме и да го користиме максимумот во времето што го имаме, така што многу нови активности не само што ќе бидат дневно освежување и ќе направат да го разликуваме вторник од среда, исто така се одлична можност да запознаеме нови луѓе и нов круг на истомисленици, или барем оние кои уживаат во слична активност. Качување, танго, стрелаштво, бокс, но и некои послаби варијанти, како што се часови за цртање преку Интернет, се исто така подеднакво корисни. Одете во музеј, ако не сте биле подолго време или изгубете се во новите книжарници и новите наслови.

Започнете „енергетски дневник“

Секако е препорачливо да водите дневник, бидејќи во сето лудило на барања и обврси, тоа претставува време и простор кои се само наши и во кои можеме (и треба) да кажеме сè што имаме. Ако не го сторите тоа, треба да започнете да ги запишувате вашите мисли и идеи во каква било форма, а ако веќе го правите тоа, тогаш додадете го оној што може да следи на што трошите најмногу енергија. Нешто слично на тоа како што телефонот нè информира за трошењето на времето на неделно ниво и содржината кон која сме го упатиле, важно е самите да разбереме каде трошиме најмногу енергија, свесно или несвесно. Затоа е одлична идеја да направите список на дневни активности и да ги рангирате според приоритетите и потрошувачката на физичка и емоционална енергија. Дневникот може да ни помогне да го анализираме сопственото однесување и да донесеме многу подобри одлуки за тоа како најдобро да го поминеме нашето време. А исто така, има големи шанси тие да ни докажат дека некои активности, како што е скролањето низ Инстаграм, согоруваат премногу емоционална енергија и не даваат ништо за возврат.

Напиши коментар