After Midnight

Таблета за ден потоа – за и против


Пилулата ден по ден служи како заштита од несакана бременост – за оние кои не презеле помалку болни и опасни мерки за заштита од бременост!


Таблета за ден после тоа е единственото решение за спречување на несакана бременост доколку претходната вечер бевте непослушен и заборавевте на кондомот.
Може да се користи најмногу 72 часа по сексуалниот однос но, колку побрзо го испиете, толку е поголема веројатноста да се спречите да станете родител за 9 месеци. Како и со сите други работи, тука постои одреден ризик, бидејќи таблетите за ден потоа нема да спречат секоја четврта девојка да забремени. Покрај тоа, никогаш не треба да пиете повеќе од двапати годишно. Па, само зависи од вас да одлучите дали да се препуштите само на сетилата или малку и да размислите.
Таблетите за ден после тоа никогаш не треба да бидат замена за апчиња за контрацепција што редовно ги земате. Како што веќе споменавме, може да се зема максимум двапати годишно, бидејќи во спротивно може да предизвика сериозни проблеми. Списокот на несакани ефекти вклучува, меѓу другото, хормонални нарушувања и што е најлошо, жената може да стане неплодна. Оваа, за некои волшебна таблета, може да заштити од несакана бременост, но не и од сексуално преносливи болести. Затоа, апсолутно треба да се избегнуваат врските за една ноќ, особено со странци. Не дозволувајте да се однесувате како дете, но размислете за последиците од ваквите постапки.
Во случај да сте веќе бремена, апчињата за следниот ден не можат да ви помогнат. Но, не грижете се, тоа нема да му наштети на фетусот. Исто така е важно да се знае дека тоа нема да ве заштити за време на следната незаштитена врска што ќе ја имате, дури и ако тоа се случило само половина час по конзумирање на итна контрацепција. Пред да трчате во аптека за да го купите, задолжително посетете го вашиот гинеколог, кој ќе ве прегледа и ќе ви препорача соодветна таблета и ќе ве предупреди на какви било несакани ефекти.

Таблетите за ден потоа може да се купат во сите аптеки по многу прифатлива цена без рецепт.Но, уште еднаш ве предупредуваме добро да размислите пред да започнете сексуален однос без кондом и да не преземате итна контрацепција сами.

Напиши коментар