Free zone

Техники и трикови за учење во последен час: На овој начин полесно ќе го запаметиш градивото!

Картички за повторување
Ниту еден од овие методи на учење не е најидеален, но кога ќе запне нешто, ние не го бараме идеалниот, туку најефективниот. Да се ​​пополнат дефиниции и набројување на нешто во последен момент не е лесно, но ваквите картички можат да помогнат. Земете ги парчињата хартија и напишете го прашањето од едната страна, а одговорот на другата. Кога повторувате, на овој начин побрзо ќе ги поминете најважните делови од материјалот. Нема да барате дефиниција во тетратките или книгите, веднаш ќе ја имате издвоена.

Одговарајте на прашањата на глас
Додека поминувате низ материјалот што треба да го научите, земете парче хартија и напишете прашања на кои треба да им ги знаете одговорите. Кога ќе го прочитате материјалот неколку пати, обидете се да го повторите така што наместо да читате од книгата, поставувајте ги прашањата што ги издвоивте и одговорете на нив – но што е важно, одговорете ги гласно. Така ќе ви биде полесно да ги чувате информациите во вашата глава.

Запишувај сè
Ова ќе ви одземе малку подолго, но тоа е друга техника која им помага на луѓето полесно и побрзо да ги запомнат работите. Додека го читате материјалот од книгата и тетратката, запишете сè што е важно на хартија. Не на лаптоп или мобилен телефон, туку само на хартија. Можете да запишувате дефиниции, само основни поими, што сакате. Можеби изгледа како малтретирање, но кога ќе повторите, на пример, пред да легнете и сакате уште еднаш да поминете низ сè што е важно, на овој начин ќе го имате на едно место.

Маркери во боја
Подвлекувањето важни работи со маркери во различни бои е уште една мала работа што може да направи разлика. Покрај тоа што ви помагаат да се снајдете во морето информации и точно да знаете што да барате при прегледување на материјалот, боите можат да ви помогнат полесно да запомните.

Наспијте се доволно
Последно, но не и најмалку важно, ноќта пред тестот не треба да претерувате, но одвојте доволно време за да се наспиете. Ова е многу важно затоа што ако на тестот бидете поспани и никакви на тестот, ќе ви биде потешко да се сетите на наученото. Одморениот мозок ќе функционира подобро. Легнете порано, и ако сметате дека е потребно, разбудете се малку порано од вообичаеното за да повторите сè одново.

Напиши коментар