Hi-Tech

Tik Tok и Instagram ги злоупотребуваат нашите објави?!

TikTok и Instagram се моментално најпопуларните апликации во светот! Сепак, треба да бидеме и повеќе од внимателни со содржината што ја објавуваме на овие социјални мрежи.

Да почнеме со Instagram. Навидум потполно релаксирачка и безопасна апликација чија примарна цел е да го задржиме сопствениот профил во форма на објавување слики и видеа од нашите животи, за некои наши интереси и слично.

Ознака на локацијата
Најголемиот проблем се информациите „од нашите животи“. Во повеќето ситуации, ние не размислуваме за информациите што ги објавуваме и може да бидат злоупотребени. Главниот пример е локацијата! Објавуваш фотографија и поставуваш локација покрај неа. Океј е кога станува збор за општа локација, како што се регион, општина или град, но сепак проблемот е во точните локации на местото каде што моментално се наоѓате. Ова им дава доказ на провалниците дека во моментот не сте дома и тие можат правилно да „исковаат“ план за упад во вашата куќа или стан.

Адреса и број на мобилен телефон
Ова е проследено со лични информации, како што се адреса или телефонски број. Во денешно време, најмал проблем е да се дознаат сите информации за твоите банкарски сметки или слично, токму со помош на адресата или бројот на мобилниот телефон.

Пораки што не треба да стигнат во јавност
За што и да станува збор, дури и ако станува збор за жалење за шефот или работната средина на работа, попаметно е да се водат ваквите разговори во живо. Живееме во свет на технологија што се ажурира со ненормално темпо и буквално сме фрлени во рацете на хакерите.. Не знаете во какви ситуации може да се најдете ако ви се прегледаат постари пораки на социјалните мрежи, па дури и избришаните! Бидејќи она што е објавено на Интернет – останува таму засекогаш.

Сите правила важат и за ТикТок, како и за сите други социјални мрежи
ТикТок има малку поинаква политика околу личните информации затоа што објавува видеа во кои луѓето танцуваат на популарни песни и ги следат трендовите. Сепак, постојат голем број на таканаречени политички скандали со оваа апликација и се спроведува работата на информациите помеѓу одделни земји. Имено, кражбата на информации од одредени земји може да ја загрози националната безбедност, така што во некои земји веќе е воведена забраната за ТикТок, додека други сè уште преговараат за истото. Во секој случај, сите горенаведени причини за Инстаграм важат и за ТикТок. Кражбата на идентитет изгледа безопасна затоа што „кој ќе ми ги украде профилот и фотографиите“, но претпазливоста е навистина препорачлива токму заради оние злобни луѓе кои можат да злоупотребат такви работи во секунда. Пред секоја објава, запомнете ја фразата: Она што не би го споделиле со странец во автобус, тогаш и не објавувајте на социјалните мрежи.

Напиши коментар