Free zone

Торта како симбол на главниот град: Дури и Алберт Ајнштајн обожавал да ја јаде за време на престојот во Белград

Москва шнит има толку долга историја.

Алберт Ајнштајн трипати бил во Белград. А во една од овие прилики тој престојувал во познатиот хотел во главниот град, кој постои од 1908 година.

Со сигурност може да се каже дека еден од симболите на главниот град на Србија е хотелот Москва, кој се наоѓа во непосредна близина на Теразијска чешма.

Повеќе од сто години постоење Во 1908 година, прекрасната 3-спратна зграда, изградена во стилот на сецесија, била подигната на местото на поранешната зграда на компанијата за осигурување Роси, во близина на Балканската улица и Теразијска чешма.

На српскиот архитект Јован Илкиќ, кој покрај другите белградски згради, започна со работа на проектот на зградата на Националното собрание, кој подоцна го заврши неговиот син Павле, му помогнаа руски архитекти.

Имотот на кој требаше да се гради хотелот му припаѓаше на Светозар Вукадиновиќ, кој беше сопственик на теразијската меана Голема Србија, а исто така и директор на Српското бродско друштво.

На негова иницијатива е распишан повик за тендер за изградба на зградата на компанијата за осигурување Роси.

Иако на натпреварот победи хрватскиот архитект, Виктор Ковачиќ, со одлука на надлежните органи во компанијата, честа да се дизајнира зградата на денешниот хотел Москва му ја доделува на познатиот српски архитект, Јован Илкиќ.

Хотелот официјално ги отвори вратите на 14 јануари 1908 година.

На отворањето присуствуваа тогашниот крал Петар Први Караѓорѓевиќ и кралскиот оркестар. А церемонијата на отворањето се одржа три дена подоцна, кога беше организиран концертот на Кралската гарда.

Покрај хотелот, во тогашната палата на Роси се наоѓаа и канцелариите на споменатата осигурителна компанија, како и ресторан и слаткарница, па дури и се изнајмуваа станови.

Хотелот одлично работеше, а за неговата слаткарница се слушаше на далеку.

Создавање на специјалитетот

Како и во повеќето случаи, тортата, која е белег на хотелот Москва, но и официјално регистриран бренд, беше создадена сосема случајно. Да бидам попрецизен, таа неочекувано доживеа ваков успех, иако има многу други слатки специјалитети што се нудат во слаткарницата.

Сепак, московскиот шнит е ненадмината торта до денес.

Приказната нè враќа назад во 1974 година, кога директорот на овој хотел решил да воведе неколку нови работи во понудата. А тоа се однесуваше и на ресторанот и на слаткарницата.

Во тоа време, г-ѓа Аница Џепина беше задолжена за водење на слаткарницата на хотелот Москва. Затоа и беше дадена задача од директорот да дизајнира нешто ново и необично. А таа ја дизајнираше тортата, која е феноменална комбинација на овошје и пандишпан, печени бадеми и многу други вкусни состојки.

Москва шнит како симбол на Белград

Постојат многу работи по кои е познат Белград. А тортата што е направена пред скоро пет децении е сигурно нешто што може да се смета за симбол на српскиот главен град.

Туристите кои доаѓаат да го запознаат нашиот град се многу среќни што застануваат покрај хотелот Москва да го пробаат овој специјалитет и да уживаат во атмосферата во најпознатиот хотел на главниот град, кој е навистина уникатен.

Се разбира, рецептот за подготовка на овој десерт е скриен од очите на јавноста, но многу варијации може да се најдат на Интернет.

Меѓутоа, откако ќе пробате парче од оваа торта, која е направена исклучиво во слаткарницата во хотелот, ќе ви биде невозможно да ја копирате. Оваа конкретна торта е заштитена, така што може да се каже дека московскиот шнит е дефинитивно марка на хотелот.

А сега да слушнете нешто уште поинтересно … Оваа торта може да ја јадат и жителите на Чикаго и Женева, како и Виена, Рим и Будимпешта.

Бројките се многу јасни – секој ден во ресторанот на хотелот, околу 300 гости, во просек, нарачуваат торта Москва шнит.

На годишно ниво, околу 20 тони од оваа торта се прави во слаткарницата на белградскиот хотел, со многу љубов, внимание и вештина.

Напиши коментар