Free zone

Траењето на стомачен тренинг не е важно. Се е поврзано со начинот на добивање квалитетно јадро

Се чувствувам како повеќето луѓе да мислат дека нивните тренинзи треба да бидат долги минимум еден час за да може да се сметаат за „добри“, а тоа е најдалеку од вистината. Должината на тренингот не е во директна корелација со тоа колку е ефикасен или добар тренингот, особено кога станува збор за стомачни вежби – всушност, петминутно вежбање на стомачните може да биде тотално ефикасно, сè додека правите различни вежби насочени кон различните основни мускули и имате добра форма.

Можеби не го знаете ова, но дури и ако не правите специфични вежби за зајакнување на стомачните, како planks и bear holds, повеќе од веројатно сепак ќе го зајакнете јадрото. На пример, вежби како deadlifts and glute bridges се насочени кон мускулите во долниот дел од телото, но исто така работат и на стомачните мускули! Вие не треба да потрошите 30 плус минути на тренирање на вашето јадро, и јас всушност би препорачал против тоа. Наместо тоа, би можеле да поминувате време фокусирајќи се на вежби кои насочуваат мускулни групи во вашите нозе и раце, помагајќи да ја подобрите вашата целокупна сила и да ви овозможите да се движите подобро, истовремено ставате таргет на вашето јадро(core).

Ако сте загрижени за трењето на тренингот на стомачните не бидете. Сè додека работите со сите мускули во јадрото и го менувате или напредувате интензитетот на секоја вежба или тренингот зависен од вашите потреби и нивото на фитнес, ќе бидете добро!

Напиши коментар