Free zone

Три нешта за кои многу зборува физичкиот изглед: Еве како луѓето можат да дојдат до одредени претпоставки за вас

Во добро и лошо, сите сме склони на осуда. Ние го користиме она што го гледаме за да создадеме потсвесни претпоставки за животот и карактерот на другата личност. Се разбира, овие први впечатоци можат да бидат погрешни или искривени поради стереотипите. Сепак, понекогаш, овие инстинктивни реакции можат да бидат вистинити.

Без разлика дали се точни или не, психологијата секако нè просветли, обезбедувајќи ни многу начини преку кои можеме да ја „прочитаме“ личноста врз основа на нејзиниот физички изглед, без оглед колку звучи плитко. Еве неколку претпоставки што веројатно луѓето ќе ги направат за вас:

Добра личност сте ако сте убави

Наречена „ефект на ореол“, оваа претпоставка имплицира дека околината мисли дека убавите луѓе поседуваат и други позитивни квалитети освен убавиот изглед, како што се интелигенција или добра смисла за хумор. Покрај тоа, психолозите од Универзитетот во Остин откриле дека луѓето со пријатен изглед имаат тенденција да заработуваат повеќе пари.

Луѓето ги проценуваат вашите лидерски способности врз основа на вашата висина

Два фактори се земаат предвид за проценка на нечии лидерски способности: Висината и на наше големо разочарување, полот. Според една студија од 2013 година, научниците дошле до заклучок дека луѓето го користат полот и должината на лицето на една личност за да ја погодат нивната висина, а потоа ги користеле истите фактори при проценувањето на нивните лидерски способности. Тие сметаат дека мажите со издолжена глава секогаш имаат предност пред сите други.

Луѓето можат да претпостават колку сте социјални врз основа на начинот на кој позирате додека се фотографирате

Луѓето можат да дојдат до вашиот тип на личност, самодоверба, па дури и религиозни мотиви засновани на тоа како позирате на сликите. Студенти од Универзитетот во Остин погледнаа 123 фотографии од нивни колеги. На крајот, тие беа во можност да утврдат дали некое лице е екстровертно, интровертно, совесно, религиозно или полно со самодоверба врз основа на нивното спонтано држење на телото.

Напиши коментар