Free zone

Вистинска љубов или само заљубеност – Како да ја препознаете разликата?

Љубовта во последно време малку изгуби на тежина. Ние го користиме тој збор лесно, можеби затоа што многумина знаат да измешаат занес и љубов. Еве како да откриете дали тоа што го чуствувате е љубов или само заљубеност.

Заљубувањето може да се дефинира како емоционална состојба која вклучува слепило, страст и опсесија со другата личност.

Спротивно на тоа, љубовта бара посветеност, а кога сакате некого вложувате време и напор да ја негувате вашата врска. Не очекувате ништо за возврат од саканата личност.

Заљубувањето често започнува од идеализирање на некоја личност и доведува до создавање на потполно лажна слика за него. Во состојба на занес, често не сте во можност да забележите нечии недостатоци и создавате илузија дека таа личност е решение за сите проблеми.

Вљубеноста е емотивен „ролеркостер“, додека вистинската љубов е стабилна. Ако некогаш сте имале тајна симпатија, веројатно се сеќавате дека и го анализиравте секој потег, поглед, коментар.

Од друга страна, вистинската љубов нема да ве направи несигурни и нема да чувствувате потреба постојано да се докажувате.

Вљубеноста се заснова на сегашноста, додека вистинската љубов расте со текот на времето. Заљубувањето обично се појавува ненадејно пред да имате можност да ја запознаете дотичната личност.

Длабоко во себе, веројатно знаете дали навистина сакате некого или сте само заљубени.

Ако ова е второто, би било добра идеја да промените некои детали во вашиот секојдневен живот за да го изгубите ова чувство.

На пример, поминување повеќе време со пријателите или наоѓање хоби што ќе го привлече вашето внимание.

Да се ​​биде заљубен е чувство кое сите го паметиме од младоста. Кога би можеле да се посоветуваме себе од тинејџерските денови, веројатно би рекле дека не треба да го трошиме времето на симпатиите кои не ги возвраќаат истите емоции.

Напиши коментар